Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 12:02

Το κεφάλαιο “Ταΰγετος” δεν έχει ακόμα ανοίξει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Στο επίκεντρο της τοπικής επικαιρότητας βρέθηκε ο Μεσσήνιος υφυπουργός Οικονομίας Αλέξης Χαρίτσης, λόγω των πολλών συναντήσεων, που είχε στην περιοχή για διάφορα ζητήματα.

Μεταξύ αυτών συναντήθηκε και με εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων και συλλόγων από χωριά του Ταϋγέτου, όπου τέθηκε το θέμα της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ζήτησαν: Την οδική πρόσβαση και τη δημιουργία καινούργιου δρόμου από το νταμάρι του Μπάκα έως τους Πέντε Δρόμους (υπάρχει προμελέτη επί εποχής Κουτουμάνου). Την επαναλειτουργία του ξυλοπριστηρίου στην Αρτεμισία ή τη δημιουργία μουσικού - περιβαλλοντικού πάρκου. Την αναπαλαίωση - αξιοποίηση των κτηρίων της Μονής Σιδηρόπορτας. Την προστασία και την ανάδειξη του Λαδοκαρβελιώτικου γεφυριού. Την ανάδειξη του μονοπατιού από και προς Καλαμάτα και άλλων μονοπατιών της περιοχής. Την αξιοποίηση των αποθηκών επεξεργασίας πατάτας στην Αλαγονία και τη στήριξη των εκδηλώσεων Μουσικής Σύναξης. Την επαναλειτουργία του φυτωρίου - αγροκηπίου. Τη στήριξη και ανάδειξη του αγροτουρισμού. Την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τα αγριογούρουνα και τα μοσχάρια.

Το κεφάλαιο “Ταΰγετος” είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς ακόμα δεν έχει ανοίξει σοβαρά από το Δήμο Καλαμάτας. Το γεγονός ότι η τουριστική ανάπτυξη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα έχει περισσότερο καλοκαιρινό άρωμα, έχει σίγουρα αδικήσει τις περιοχές του ορεινού όγκου, που ουσιαστικά κρατιούνται ζωντανές περισσότερο λόγω της... τρέλας των ντόπιων, που ακόμα κι αν έχουν μετοικήσει πλέον στα πεδινά δεν χάνουν την ευκαιρία να επιστρέφουν στα χωριά τους.

 

Αυτό φυσικά δεν αρκεί για να πάρει ο Ταΰγετος την πορεία που μπορεί και του αξίζει. Κρίνεται θετικό βέβαια το γεγονός ότι κυβερνητικό στέλεχος έκατσε μαζί τους στο ίδιο τραπέζι για να διερευνήσουν τα περιθώρια για την ένταξη της περιοχής σε προγράμματα του ΕΣΠΑ. Μένει πλέον να δούμε αν υπάρχουν όντως προθέσεις για την προώθηση της περιοχής, που μπορεί να μην έχει χιονοδρομικές υποδομές, μπορεί όμως να προσφέρει πολλά, απ' αυτά που βρίσκει κάποιος σε φημισμένους χειμερινούς προορισμούς της χώρας.