Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 16:42

Τα αρχαιολογικά μνημεία δεν “σηκώνουν” αρχαίες νοοτροπίες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Τα αρχαιολογικά μνημεία δεν “σηκώνουν” αρχαίες νοοτροπίες

 

τις προοπτικές, που υπάρχουν για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Θουρίας συζήτησαν την Τρίτη πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες, λαμβάνοντας μάλιστα σημαντικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της συνέχισης των ανασκαφών, ώστε να αποκαλυφθεί στο σύνολό του το μνημείο. 

Οσοι βρέθηκαν στη σύσκεψη, διαπίστωσαν ότι υπάρχει διάθεση να “τρέξουν” τα έργα, ώστε η Μεσσηνία το επόμενο διάστημα να αποκτήσει επί της ουσίας έναν ακόμα σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Κάτι, που φυσικά μένει να αποδειχθεί έμπρακτα.

Από την πλευρά του μάλιστα ο “πατέρας” της Αρχαίας Μεσσήνης, καθηγητής Πέτρος Θέμελης “πρότεινε να γίνει πολιτιστική διαδρομή, ενοποίηση Αρχαίας Μεσσήνης και Αρχαίας Θουρίας κι ενοποίηση της σύγχρονης πρωτεύουσας της Μεσσηνίας, της Καλαμάτας με την Αρχαία Μεσσήνη”.

Στόχος αρκετά σημαντικός. Εύκολος φυσικά στη θεωρία, αλλά με πραγματική βούληση και με παρεμβάσεις ουσίας μπορεί όχι απλώς να γίνει πράξη, αλλά και να αποτελέσει μία ευρείας κλίμακας παρέμβαση, που θα δώσει ώθηση στο τοπικό τουριστικό προϊόν, με παράλληλη ανάδειξη του ενδιαφέροντος του ιστορικού υπόβαθρου των μνημείων.

Οπως έχουμε αναφέρει όμως και κατά το παρελθόν, για να αξιοποιηθούν τα ιστορικά μνημεία όπως πρέπει και για να έχουν την αντιμετώπιση που τους αρμόζει, θα πρέπει πρώτα η τοπική κοινωνία να αντιληφθεί τη σημαντικότητα των αρχαιολογικών χώρων, που υπάρχουν στην περιοχή μας. 

Δεν αρκεί δηλαδή να απαξιώνουμε κάθε προσπάθεια που γίνεται εκεί, μόνο και μόνο επειδή την κρίνουμε... ξένη προς το ύφος του χώρου -που πολύ πιθανόν να μην ξέρουμε ακριβώς πού πέφτει. Οπως για παράδειγμα στην περίπτωση αυτών που εθίγησαν για τα γυρίσματα του νορβηγικού τηλεπαιχνιδιού (τύπου "Survivor") στην Αρχαία Μεσσήνη, χρησιμοποιώντας επιχειρήματα περί βεβήλωσης του χώρου “επειδή όπως μάθαμε κάποιοι παίκτες ουρούσαν τριγύρω”. 

Ειλικρινά σεβαστή κάθε άποψη, αρκεί να πατάει σε κάποια λογικά επιχειρήματα και όχι να διατυπώνεται απλώς και μόνο ως κόντρα! 

Αλλωστε τα αρχαιολογικά μνημεία δεν “σηκώνουν” αρχαίες νοοτροπίες, αλλά “φωνάζουν” για την ανάδειξή τους.