Παρασκευή, 05 Μαϊος 2017 18:52

Οι κωλοτούμπες για τα σκουπίδια 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Οι κωλοτούμπες για τα σκουπίδια 

Η πραγματικότητα εκδικείται σκληρά κι επιβεβαιώνει πως η ασυνέπεια λόγων κι έργων, η κωλοτούμπα, κυριαρχεί και στις μέρες της κρίσης.

Στο αρχείο μου βρήκα χθες το κείμενο που είχα γράψει στη στήλη αυτή, πριν από 2 χρόνια για το ζήτημα των σκουπιδιών. Το παρουσιάζω, γιατί έχει μεγάλο ενδιαφέρον και δεν πρέπει να ξεχνάμε:

"Η κυβέρνηση να καταθέσει την πολιτική της για τα σκουπίδια (τίτλος)

Λογικό και αναμενόμενο είναι οι δήμαρχοι της Μεσσηνίας να περιμένουν την κυβέρνηση να ανοίξει τα χαρτιά της για το σοβαρό ζήτημα της διαχείρισης των σκουπιδιών. Γιατί ακούνε διάφορες απόψεις και θέσεις, αλλά συγκροτημένη πρόταση, ξεκάθαρη πολιτική δεν έχουν δει ακόμα. 

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά, κοινοβουλευτικά και αυτοδιοικητικά, φαίνεται να διαφωνούν με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης και να αντιδρούν στις ΣΔΙΤ που υλοποίησαν οι Περιφέρειες. Ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου εγείρονται σοβαρά ζητήματα για το διαγωνισμό με τα τρία εργοστάσια επεξεργασίας σκουπιδιών, με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα και με θολό το τίμημα της διαχείρισης. Κανείς δεν ξέρει, ακόμα, πόσα ακριβώς θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι και οι δημότες, Τα 65 ευρώ τον τόνο παράδοση στην πόρτα, αμφισβητείται από όλους και ορθά.

Δεν είναι μόνο των Συριζαίων οι επιφυλάξεις και οι ενστάσεις για τα φαραωνικά σχέδια της προηγούμενης κυβέρνησης και Περιφερειών, όπως αυτής της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Και δεν είναι του δημάρχου Καλαμάτας που από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις του με ξεκάθαρο τρόπο.

Στο ρεπορτάζ με τους δημάρχους της Μεσσηνίας ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας παρατηρεί πως «η καλύτερη λύση είναι η διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και η μονάδα μηχανικής διαλογής, που να την έχει ο ίδιος ο δήμος. Και για μόνιμη λύση». Εξηγεί πως «ελαττώνοντας το κόστος αποκομιδής, θα έχουμε πόρους να πληρώσουμε τη διαχείριση στην ολοκληρωμένη διαχείριση. Σήμερα με τους ΧΑΔΑ το κόστος είναι ουσιαστικά μηδενικό. Εμείς θα φτιάξουμε τη μονάδα μηχανικής διαλογής. Αν έχεις δικό σου εξοπλισμό, είναι γύρω στα 35 ευρώ ο τόνος και αν δεν έχεις, είναι γύρω στα 60 ευρώ».

Ετσι είναι σήμερα τα πράγματα για τους δήμους της Μεσσηνίας, εκτός από το Δήμο Καλαμάτας. Εχουν μηδενικό κόστος με τους ΧΑΔΑ και τώρα πλέον καλούνται να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Γι’ αυτό και κινητοποιούνται. 

Κόστος μεγάλο στη διαχείριση των σκουπιδιών έχει και ο Δήμος Δυτικής Μάνης, γιατί δεν έχει ΧΑΔΑ, αλλά πληρώνει αδρά τη μεταφορά με εργολάβο. Ο δήμαρχος, όμως, διαφωνεί με την ελάχιστη εγγυημένη ποσότητα της Περιφέρειας. Και ξεκαθαρίζει πως θα πληρώνει για τις ποσότητες που θα παραδίδει.

Γι’ αυτό η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει άμεσα την πολιτική της για τα σκουπίδια. Για να δοθεί, επιτέλους, λύση που δε θα γονατίζει δήμους και πολίτες".

Δύο χρόνια μετά όλα έχουν αλλάξει. Μόνο η Περιφέρεια παραμένει πιστή στη θέση της. Και τα σκουπίδια, για τα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Μαϊος 2017 17:06

NEWSLETTER