Τετάρτη, 24 Μαϊος 2017 22:45

Κινητοποίηση για τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας, που έπρεπε να έχει δρομολογηθεί από χθες και να ολοκληρώνεται, να λειτουργεί σήμερα κιόλας.  

Για τα δίκτυα του Φιλιατρινού φράγματος ο λόγος. Το Φιλιατρινό φράγμα, έργο πνοής για την Τριφυλία, για την "απογείωση" της αγροτικής της παραγωγής κατασκευάστηκε. Και άρχισε να γεμίζει με νερό. Ομως και να γεμίσει, χωρίς τα δίκτυα δε θα προσφέρει, δε θα εκπληρώσει την αποστολή του, δε θα φέρει το νερό στον τριφυλιακό κάμπο.

Σε μια κανονική χώρα, στοιχειωδώς οργανωμένη, το έργο των δικτύων θα είχε δημοπρατηθεί αμέσως μετά το φράγμα. Και αν ακόμα οι πόροι των Κοινοτικών προγραμμάτων δεν επαρκούσαν, θα έπρεπε να είχαν γίνει εξαιρέσεις. Σε μια χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στον πολιτισμένο χώρο και η οποία μάλιστα ποντάρει στον πρωτογενή της τομέα, η έλλειψη των δικτύων άρδευσης του Φιλιατρινού φράγματος είναι εγκληματική πράξη.

Το ανησυχητικό είναι ότι ακόμα και τώρα που διαπιστώνεται η εγκληματική αμέλεια, δεν υπάρχει κινητοποίηση, δεν επιταχύνονται οι διαδικασίες ωρίμανσης κι ένταξης του έργου στο νέο ΕΣΠΑ.

Είναι ευθύνη των τοπικών φορέων, του Δήμου Τριφυλίας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, των τοπικών αγροτικών συλλόγων και των βουλευτών του νομού να κινητοποιηθούν και να ζητήσουν άμεση και υπεύθυνη ενημέρωση από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, για το πού βρίσκεται η μελέτη. Να γίνει γνωστό γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί και γιατί δεν επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες. Να βρεθεί η αιτία και να δοθούν οι λύσεις, ώστε μέσα στο 2017 να δημοπρατηθεί το έργο των δικτύων. Δε χωράει άλλη αναβολή και κωλυσιεργία.

Τα δίκτυα είναι το πρώτο έργο αγροτικής υποδομής για τη Μεσσηνία. Αν δεν μπορούμε ούτε αυτό να εντάξουμε στο νέο ΕΣΠΑ, είμαστε άξιοι της μοίρας μας και της κακής μας τύχης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 24 Μαϊος 2017 16:48