Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 30 Μαϊος 2017 21:04

Ζωτικής σημασίας η πρωτοβάθμια περίθαλψη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Σε Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου πρόκειται να μετατραπεί το κατάστημα του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ) στην Καλαμάτα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια υγεία που έχει προωθήσει η κυβέρνηση.

Μία θετική εξέλιξη με στόχο να αναβαθμιστεί ο ρόλος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και να αποσυμφορηθεί έτσι το Νοσοκομείο Καλαμάτας. 

Κάθε αναβάθμιση υγειονομικής δομής είναι φυσικά ευπρόσδεκτη και σίγουρα θα βελτιώσει το επίπεδο της παρεχόμενης υγείας, αλλά επί της ουσίας ένα πλήρες σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας θα πρέπει να παρέχει 24ωρη κάλυψη.

Ετσι καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας πολίτες με μικρά προβλήματα υγείας, που πάντως δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι, θα μπορούσαν να απευθύνονται σε μία τέτοια δομή και εκεί είτε θα αντιμετώπιζαν το περιστατικό με κάποια αγωγή, είτε αν κρινόταν πιο σοβαρό το περιστατικό θα το παρέπεμπαν στο νοσοκομείο.

Σχέδια, που επί χάρτου φυσικά είναι εύκολα, αλλά στην πράξη κολλάνε στη χρηματοδότηση -όπως πολλά άλλα. Πρόκειται όμως για μεταρρύθμιση, που πρέπει να έχει προτεραιότητα, καθώς έχει να κάνει από τη μία με τη δημόσια υγεία, ενώ από την άλλη, μεσομακροπρόθεσμα στην πλήρη ανάπτυξή της, θα εξοικονομήσει πόρους από το κράτος και χρόνο από τους πολίτες.

Ενα τέτοιο σύνολο αλλαγών προφανώς μόνο καινούργιο δεν είναι ως ιδέα… κάθε άλλο. Αποτελεί όμως μία πάγια ανάγκη της ελληνικής κοινωνίας, οι πολίτες της οποίας αναζητούν λύσεις που θα τους διευκολύνουν σε ζωτικούς τομείς της καθημερινότητάς τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 30 Μαϊος 2017 16:18