Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 19:22

Η "μαύρη" εργασία σκεπάζει την αγορά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Η "μαύρη" εργασία σκεπάζει την αγορά

Στη Νότια Πελοπόννησο θα βρεθούν υψηλόβαθμα στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας αυτές τις ημέρες. Σήμερα στη Σπάρτη η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου θα παρουσιάσει τις πολιτικές απασχόλησης του υπουργείου Εργασίας και τις προοπτικές ανάπτυξης της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.

Στην Καλαμάτα από την άλλη ο γ.γ. Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης θα ενημερώσει και θα ενημερωθεί για ζητήματα εργατικών κατοικιών στην Αγία Τριάδα, ενώ ενδέχεται σύμφωνα με πληροφορίες να επισκεφθεί και την Επιθεώρηση Εργασίας. Μία υπηρεσία, η δράση της οποίας θα έπρεπε να είναι διαχρονικά επίκαιρη, ιδίως σε εποχές όπως αυτή που ζούμε, με τη "μαύρη" εργασία να βασιλεύει.

Γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα έχουν ειπωθεί και γραφτεί πολλά, αλλά στην πραγματικότητα εδώ και χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι. Η "μαύρη" εργασία έχει μεγάλο ποσοστό στην αγορά και έχει ουσιαστικά γίνει βίωμα για ολόκληρες γενιές ανθρώπων, που για να πάρουν τα πρώτα τους ένσημα πρέπει να... τριανταρίσουν!

Από την άλλη η διαχρονική υποστελέχωση των ελεγκτικών μηχανισμών τούς αναγκάζει -ή κατά πολλούς τους δίνει μία καλή δικαιολογία- για ελέγχους μόνο μετά από καταγγελίες, προκειμένου στη συνέχεια να επιβάλλονται τα δέοντα.

Είναι όμως θεμελιώδης ανάγκη οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να οργανωθούν έτσι, ώστε να μπορούν να κινηθούν πιο ευέλικτα και με... εξωστρέφεια χωρίς υποχρεωτικά να περιμένουν "καρφωτές", που ίσως μάλιστα δεν γίνουν από φόβο.

Οσο αυτή η κατάσταση δεν αλλάζει και δεν περνάει στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων τής εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, τόσο το πέπλο της "μαύρης" εργασίας θα σκεπάζει κάθε μορφής επιχείρηση -από μία καφετέρια μέχρι ένα ξενοδοχείο και από μία ταβέρνα μέχρι τα μέσα ενημέρωσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2017 17:17

NEWSLETTER