Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 18:42

Μελέτη για όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ενας βράχος κατέρρευσε πριν από λίγες ημέρες στην ακτή της Σάνταβας, ως αποτέλεσμα της διάβρωσης της παραλίας στην περιοχή. Διάβρωση που εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τα μεγάλα και δαπανηρά έργα που έχουν γίνει από τις Κιτριές μέχρι τη Μικρή Μαντίνεια και τη μελέτη που είχε εκπονηθεί για όλη την περιοχή. 

Ο βράχος κατέρρευσε γιατί μετά τα τελευταία έργα το πρόβλημα της διάβρωσης από τη θάλασσα μεταφέρθηκε παραδίπλα, παρότι η μελέτη είχε μεριμνήσει και είχε ερευνήσει όλη την περιοχή. 

Το πρόβλημα μετακίνησης του προβλήματος είναι πολύ πιο έντονο σε άλλες περιοχές, που έχουν γίνει έργα αντιδιαβρωτικών. Το ένα βόρεια της Μικρής Μαντίνειας, από το τέλος των παραλιακών καταστημάτων έως και το "Messinian Bay". Ολη αυτή η ακτή που είχε πρόβλημα διάβρωσης από τη θάλασσα, τα τελευταία 1 - 2 χρόνια εμφανίζει πολύ χειρότερη εικόνα. Η θάλασσα "τρώει" την ακτή πολύ πιο γρήγορα και ήδη σπίτια κρέμονται στον αέρα, με κίνδυνο τα επόμενα χρόνια να βρεθούν στο κενό.

Το πρόβλημα της Μικρής Μαντίνειας μετακινήθηκε πιο βόρεια με τις παρεμβάσεις.

Η άλλη περιοχή με ίδιο και πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η περιοχή δυτικά του Κορδία. Το πρόβλημα με το αντιδιαβρωτικό στον Κορδία μετακινήθηκε στην ακτή προς τη Διασπορά. Και ήδη η θάλασσα μετακινεί την ακτή προς το δρόμο.  Και το χειρότερο είναι πως η θάλασσα στον Κορδία μπαζώνεται και η ακτή θα φθάσει στα βράχια του έργου.

Το έχουμε ξαναπεί: Η κατάσταση καταδεικνύει ότι απαιτείται συνολική μελέτη προστασίας του Μεσσηνιακού Κόλπου. Δύσκολη, χρονοβόρα και δαπανηρή δράση, αλλά χρειάζεται για να σωθεί ο Μεσσηνιακός. Γιατί με κάθε παρέμβαση σε μια περιοχή, το πρόβλημα θα μετακινείται πιο δίπλα και θα φθάσει στη Βέργα και την Καλαμάτα, αλλά και στον Πάμισο από την άλλη πλευρά.

Συνολικό και οργανωμένο σχέδιο, μελέτη για την κατάσταση και τα δεδομένα σε όλο το Μεσσηνιακό Κόλπο.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 09 Ιουνίου 2017 15:59
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Μέτοικοι... Πώς είδαν την Καλαμάτα οι νευρολόγοι »