Τετάρτη, 09 Νοεμβρίου 2011 12:15

Μια νέα όψη

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Από μια πρώτη ματιά που ρίχνει κανείς στο σχέδιο ανάπλασης της κεντρικής πλατείας της Καλαμάτας, διαπιστώνει ότι σχεδόν όλο το κέντρο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας θα αποτελεί πλέον χώρο με ελάχιστα αυτοκίνητα - κι αυτό φυσικά δεν είναι υποχρεωτικά κακό.
Ισως η οικονομική συγκυρία να μην είναι η πιο κατάλληλη για να αξιοποιηθεί η περιοχή αυτή της πόλης όπως θα έπρεπε -όταν βεβαίως ολοκληρωθεί η ανάπλαση-, αλλά σε κάθε περίπτωση, ακόμα και η αναβαθμισμένη εικόνα του κέντρου θα αποτελεί κέρδος.
Φυσικά, η διατήρηση αυτής της νέας εικόνας είναι ένα άλλο ζήτημα, μιας και δεν αρκεί η όποια καλή αρχιτεκτονική, γεωτεχνική και εικαστική ιδέα, για να παραμείνει όμορφη μια περιοχή που σχεδιάστηκε να δείχνει έτσι.
Κι εδώ μπαίνει το μεγάλο στοίχημα: Θα μπορέσουν οι δημοτικές αρχές να κατανοήσουν ότι οι ατελείωτες σειρές τραπεζοκαθισμάτων δεν αποτελούν το ιδανικότερο συμπλήρωμα για τη νέα εμφάνιση της κεντρικής πλατείας;
Ο σημερινός δήμαρχος έχει κατά καιρούς δεσμευτεί ότι οι εικόνες αυτές -από κοινού με τα «θερμοκήπια»- θα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν όταν με το καλό παραδοθεί η νέα μας πλατεία προς χρήση.
Την ίδια στιγμή όμως, δεν φάνηκε να πετυχαίνει κάτι ουσιαστικό με τις... μεζούρες και τις ζωγραφισμένες κίτρινες γραμμές. Εκτός βεβαίως κι αν δεχτεί κανείς ότι οι εν λόγω γραμμές θα αποτελέσουν μέρος της... εικαστικής παρέμβασης και... λειτουργικό στοιχείο στη νέα πλατεία.
Ο περιορισμός του αυτοκινήτου ας συνδυαστεί με τη δυνατότητα απόδοσης άπλετου χώρου στους πεζούς, ενός σωστά οριοθετημένου ποδηλατόδρομου στους ποδηλάτες, αλλά και μιας ορθολογικής και μετρημένης ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πού είναι ο σχεδιασμός; Το "δεύτερο χέρι" »

Σχόλια  

0 # tsakistielia 10-11-2011 18:47
Όταν οι γεωτεχνικές υπηρεσίες του Δήμου σχεδίασαν,προ ετών,την διαμόρφωση του χώρου που βρίσκεται μεταξύ του ίχνους των σιδηροδρομικών γραμμών στο πλάϊ του Δημοτικού Θεάτρου και της Αριστομένους,στ ην μακέτα προβλεπόταν η κατασκευή ενός φιλικού,ελεύθερ α προσβάσιμου πάρκου με ευρείς ελικοειδείς διαδρόμους,δένδ ρα σκιάς,παρτέρια, θάμνους,παγκάκι α και,αν θυμάμαι,ένα μικρό συντριβάνι και έναν μίνι παιδότοπο στην βόρρεια πλευρά.

Με τα χίλια ζόρια,μου έδωσαν,αφού με ανέκριναν λεπτομερώς για τους λόγους που το ζητούσα,ένα ανυπόγραφο φωτοαντίγραφο των σχεδίων,ώστε να ενημερωθώ,σε ένα κλίμα άκρως εχθρικό,το οποίο απέρρεε από το ενδιαφέρον μου προς ενημέρωση και την δυσαρέσκειά τους για αυτό το ενδιαφέρον,ενός δημότη.

Όταν υλοποιήθηκε το έργο,τίποτε από όλα αυτά δεν περιείχε,έμοιαζ ε δε η μακέτα και η μελέτη να είχαν εκπονηθεί προς χάριν μιάς πτυχιακής μάλλον,παρά για να εφαρμοσθούν στην πράξη.

Σε προηγούμενη ερώτησή μου προς τους τεχνικούς ''πώς θα χωρέσουν όλα αυτά σε μία περιορισμένη λωρίδα εδάφους,μήπως έχετε κάνει λανθασμένους υπολογισμούς ?'' ανέλαβε ο τότε αντιδήμαρχος κ. Νταγιόπουλος να με ... βάλλει στην θέση μου,
εγγράφως !,πλην όμως ατύχησε,γιατί η πραγματικότητα τον διέψευσε.

Την ίδια τύχη είχα και όταν ζήτησα αντίγραφο από την μακέτα και τα σχέδια για τα Ψαράκια,αλλά σε πιό ήπιο κλίμα,όμοιο δε αποτέλεσμα είχε η πράξη σε σχέση με τον σχεδιασμό.

Εν κατακλείδι,αυτό που επιχειρώ σήμερα να μεταδώσω,επ' ευκαιρία του άρθρου, είναι ότι άλλο φαίνεται στις ωραιοποιημένες μακέτες που εκπονούν οι υπηρεσίες και υποβάλλουν προς έγκριση και άλλο είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Ώστε μή περιμένετε να δείτε κάποτε αυτό που φαίνεται στην μακέτα της πλατείας,η οποία μάλλον θα είναι μία τραπεζοκαθισματ ο κρατούμενη πλατεία με σαφώς συρρικνωμένο τον χώρο για τους πεζούς και θα έχει ελάχιστη ή και καμία σχέση με την μακέτα.

Όσο για τις 2 βυθιζομενες κυλινδρικές μπάρες,που προβλέπει σε κάποιο σημείο ο σχεδιασμός,πρόκ ειται για ένα αποτυχημένο και προβληματικό μέσο αποκλεισμού των οχημάτων,συχνά δε παρουσιάζουν προβλήματα στην λειτουργία τους - όπως να σηκώνονται μόνες τους,ενώ διέρχεται ένα όχημα ή να μή σηκώνονται καθόλου (βλ. όμοιες επί της οδού Ερμού στην Αθήνα).

Συγχρόνως είναι άξια απορίας η προοπτική που προβάλλεται με τον σχεδιασμό της πλατείας,εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής,για αύξηση των εσόδων από την διάθεση χώρων για τραπεζοκαθίσματ α,οι οποίοι,ναι μεν θα καλυφθούν,αλλά έσοδα για τον Δήμο δεν θα προκύψουν,εφ' όσον είναι κοινό μυστικό και προσεκτικά φυλαγμένο από τους αρμόδιους,ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν καταβάλλουν τα οφειλόμενα,κατά μία πάγια τακτική,ούτε τηρούν τις εκάστοτε συμφωνίες διακανονισμού και δραστικού ψαλιδίσματος των σωρευμένων πλέον χρεών τους.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER