Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 20:33

Λύση εδώ και τώρα για τις απαλλοτριώσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Λύση εδώ και τώρα για τις απαλλοτριώσεις

Οι υψηλές προσωρινές τιμές μονάδας για τις απαλλοτριώσεις που όρισε το δικαστήριο πάνε ακόμα πιο πίσω το σημαντικό έργο βελτίωσης στο τμήμα Τζάνε - Καλαμάκι, στο δρόμο Ριζόμυλος - Κορώνη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, η Διεύθυνση Τεχνικών Εργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου υπολόγιζε οι απαλλοτριώσεις του έργου να κοστίσουν μέχρι 1,5 εκ. ευρώ, αλλά με την πρωτόδικη απόφαση του δικαστηρίου το κόστος έφτασε τα 6 εκ. ευρώ. Τα χρήματα για τις απαλλοτριώσεις από το νέο ΕΣΠΑ δεν επαρκούν και αναζητούνται από εθνικούς πόρους, σε μια κρίσιμη δημοσιονομικά περίοδο για τη χώρα μας, όπου το κάθε ευρώ είναι κάτι παραπάνω από πολύτιμο.

Ενα ακόμα σημαντικό έργο της Μεσσηνίας μπλέκει στα γρανάζια των απαλλοτριώσεων. Τα παθήματα, τα εγκλήματα που συνέβησαν με το δρόμο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού όσον αφορά τις απαλλοτριώσεις, δυστυχώς, δεν έγιναν μάθημα. Λόγω των απαλλοτριώσεων κυρίως, το έργο αυτό στη Δυτική Μεσσηνία, που έπρεπε να ολοκληρωθεί το 2009, τελείωσε 8 χρόνια μετά, το 2017, χωρίς να έχει παραδοθεί, γιατί εκ των υστέρων διαπιστώθηκε πως του λείπουν κάποιοι αναγκαίοι παράδρομοι.

Από κοντά και το Τζάνε - Καλαμάκι, το πρώτο τμήμα στο Ριζόμυλος - Κορώνη που ξεκίνησε να υλοποιείται μετά από χρόνια, χωρίς να έχουν συντελεστεί οι απαλλοτριώσεις. Είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2015, ενώ η προσωρινή τιμή μονάδας των απαλλοτριώσεων εκδικάστηκε στις 19 Σεπτεμβρίου 2016! Δηλαδή, ο δρόμος έπρεπε να έχει τελειώσει πριν από τις απαλλοτριώσεις.

Επειδή αυτές οι αδυναμίες και οι παθογένειες έχουν επισημανθεί και στο παρελθόν, αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει, θα πρέπει επιτέλους να δοθεί λύση. Τα αρμόδια υπουργεία να δουν τα ζητήματα κατασκευής δημοσίων έργων και να εκσυγχρονίσουν, να εξυγιάνουν το καθεστώς υλοποίησής τους. Να καθορίσουν κανόνες και χρονοδιαγράμματα, μέσα στα οποία θα γίνονται οι απαλλοτριώσεις. Να νομοθετήσουν ότι δε θα δημοπρατείται κανένα έργο στο οποίο δεν θα έχει ξεκαθαρίσει οριστικά το ζήτημα των απαλλοτριώσεων. Και οι απαλλοτριώσεις δεν θα σέρνονται, αλλά σε ένα 6μηνο - 9μηνο θα υπάρχει και η οριστική τιμή μονάδας. 

Το ξεκαθάρισμα των απαλλοτριώσεων και της κατασκευής των δημοσίων έργων είναι κρίσιμο ζήτημα για τον τόπο μας, ο οποίος περιμένει ακόμα την υλοποίηση σημαντικών οδικών αξόνων, όπως το Καλαμάτα - Ριζόμυλος και το Καλό Νερό - Τσακώνα. Η επανάληψη του Γαργαλιάνοι - Ρωμανού και του Τζάνε - Καλαμάκι θα είναι ασυγχώρητη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017 17:45

NEWSLETTER