Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 22:03

Χάθηκε η ευκαιρία για προτάσεις

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Μια σημαντική ευκαιρία έχασε το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, την περασμένη Δευτέρα, να ψηφίσει συγκεκριμένα μέτρα και νομοθετικές ρυθμίσεις για το σοβαρό ζήτημα της ρύπανσης από τα πυρηνελαιουργεία.

Πρόταση 13 μέτρων και ρυθμίσεων που είχε ετοιμάσει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η αντιπεριφερειάρχης Ελ. Αλειφέρη και οι συναρμόδιες υπηρεσίες.

Μια πρόταση που θα μπορούσε να θωρακιστεί πολιτικά και να αποτελέσει τη βάση συζήτησης με το υπουργείο Περιβάλλοντος και αφετηρία επεξεργασίας νομοθετικών πρωτοβουλιών και τεχνολογικών λύσεων από τις υπηρεσίες του υπουργείου. Η ευκαιρία χάθηκε, γιατί ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης αποφάσισε να "αδειάσει" με τρόπο προσβλητικό τη συνεργάτιδά του και τις υπηρεσίες, χωρίς πειστικό λόγο και επαρκείς εξηγήσεις.

Στην ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο, -οι 14 παρόντες σύμβουλοι της πλειοψηφίας για την ακρίβεια- «υπερψήφισε την πρόταση του περιφερειάρχη, για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των ερευνών για τα πυρηνελαιουργεία, οι οποίες με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής διενεργήθηκαν, ώστε σε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος τον αμέσως επόμενο μήνα να καταρτιστούν ολοκληρωμένες νομοθετικές και τεχνολογικές προτάσεις που θα προσεγγίζουν την επίλυση του προβλήματος».

Δηλαδή, η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα πάει να συζητήσει με το υπουργείο, όπως γίνονταν μέχρι τώρα οι συζητήσεις, χωρίς προτάσεις, χωρίς εισήγηση, αόριστα και γενικόλογα, μόνο με τα αποτελέσματα των ερευνών για τα πυρηνελαιουργεία του "Δημόκριτου" και του πιστοποιημένου ιδιωτικού εργαστηρίου που ακολούθησαν.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση της Περιφέρειας αναφέρεται πως «μετά από επανειλημμένες μετρήσεις πρέπει να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιστημονικές και τεχνολογικές εφαρμοσμένες λύσεις για να λύσουμε τα προβλήματα που δυσχεραίνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας στην ευρύτερη περιοχή του Μελιγαλά, της Μεσσήνης και της Καλαμάτας, καθώς και την οικονομία της Περιφέρειάς μας». Και αναρωτιέται κανείς: Ποιες είναι οι διαθέσιμες και εφαρμοσμένες λύσεις; Γιατί δεν διατυπώθηκαν ξεκάθαρα και γιατί δεν υλοποιούνται εδώ και χρόνια; Οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας, ιδιαίτερα της Μεσσηνίας, ψήφισαν την αόριστη και γενικόλογη τοποθέτηση του περιφερειάρχη, χωρίς να κρίνουν, να τοποθετηθούν επί των προτάσεων της κ. Αλειφέρη. Υπήρχε κάτι που δεν τους άρεσε ή έτσι απλά προτίμησαν να δείξουν υπακοή στον αρχηγό;

Και κάτι τελευταίο: Είπε κανείς να κλείσουν τα πυρηνελαιουργεία; Να τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους με τους οποίους έχουν αδειοδοτηθεί, ζητούν αυτοδιοικητικοί και πολίτες της Μεσσηνίας.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 28 Ιουλίου 2017 16:41