Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017 23:20

“Συζητήσεις” για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα 10 μήνες μετά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

“Η Καλαμάτα έπρεπε να έχει επιλεγεί ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης” είναι ο τίτλος ανακοίνωσης του Δήμου Καλαμάτας, με αφορμή... συζήτηση που έκανε με δημοσιογράφο και έδωσε στη δημοσιότητα ο δήμαρχος της πόλης.

Σε αυτή την ανακοίνωση ο δήμαρχος επιλέγει να προβάλει όλα αυτά τα θετικά στοιχεία, που σύμφωνα με το Παρατηρητήριο των Πολιτιστικών και Δημιουργικών Πόλεων κάνουν την Καλαμάτα να είναι ανάμεσα στις 168 πόλεις της Ευρώπης, που ξεχωρίζουν για την πολιτιστική τους ζωντάνια. Παρουσιάζει -συγκριτικά με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, που διεκδίκησαν επιτυχώς ή όχι την Πολιτιστική Πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια- τις επιμέρους βαθμολογίες για να καταδείξει ότι η Καλαμάτα έπρεπε τελικά να έχει αναλάβει το θεσμό για το 2021.

Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία και ιδιαίτερα από τα στοιχεία που επιλέγει να προβάλει ο Δήμος Καλαμάτας, φαίνεται πραγματικά ότι η πόλη παρουσιάζει αξιοπρόσεκτα αποτελέσματα στον τομέα του πολιτισμού σε σχέση με άλλες.

Με όσα λοιπόν παρουσιάζονται, ο Δήμος Καλαμάτας επισήμως τονίζει ότι λανθασμένα η μεσσηνιακή πρωτεύουσα δεν θα φιλοξενήσει το θεσμό αυτό.  Μάλλον ξεχνούν όμως ένα συγκεκριμένο αλλά πολύ σημαντικό στοιχείο, που επανειλημμένως είχε τονιστεί από στελέχη, που “έτρεχαν” την υποψηφιότητα. 

Οτι δηλαδή ένας από τους σημαντικούς παράγοντες επιλογής της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας είναι να πείσει η πόλη ότι η ανάληψη του θεσμού θα έχει καταλυτικό ρόλο στην αναβάθμιση των πολιτιστικών της και όχι μόνο υποδομών και ότι όλα όσα θα γίνουν σε αυτό το πλαίσιο θα αποτελέσουν ορόσημο στην μετέπειτα πορεία και ιστορία της. Κάτι δηλαδή, που φαίνεται να λειτούργησε θετικά για την Ελευσίνα, η οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι ευελπιστεί από ένα υποβαθμισμένο και βιομηχανικά επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον να αναβαθμιστεί μέσω του πολιτισμού πατώντας στο ιστορικό της παρελθόν.

Αφού λοιπόν “η πολιτιστική ζωή της Καλαμάτας είναι πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο και αναδεικνύει τη δυναμική της πόλης” μήπως τελικά ορθώς δεν επελέγη;

Στην ίδια ανακοίνωση μάλιστα αφήνονται ευθείες αιχμές κατά της κυβέρνησης για το ρόλο της στην επιλογή της Ελευσίνας. Αν λοιπόν η δημοτική αρχή πραγματικά πιστεύει ότι η Ελευσίνα ευνοήθηκε από την κυβέρνηση, έπρεπε εδώ και μήνες να έχουν ζητηθεί εξηγήσεις από κυβερνητικά στελέχη, με τα οποία οι συναντήσεις του δημάρχου Καλαμάτας είναι συχνές στο πλαίσιο των καθηκόντων του, ενώ θα έπρεπε να έχουν πάρει θέση γι' αυτό και οι κυβερνητικοί βουλευτές της Μεσσηνίας. Αλλιώς για τόσο σοβαρά θέματα δεν έχουν νόημα οι σπόντες.

Τέλος η... συζήτηση κατέληξε στο ότι “το κεκτημένο της προσπάθειας να γίνει η Καλαμάτα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το κρατούμε και το αξιοποιούμε έμπρακτα, παρά τη σκληρή οικονομική συγκυρία. Εν καιρώ έχουμε πολλά να πούμε και θα πούμε γι' αυτό το θέμα”. Ολο αυτό σχεδόν 10 μήνες από την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής!

Εστω και τώρα θα πρέπει να γίνει προσπάθεια, ώστε να μην πάει χαμένο όλο αυτό το έργο, που έκανε το Γραφείο Υποψηφιότητας “Kalamata:21” και να πιάσει τόπο, παρά το γεγονός ότι το 2021 άλλη θα είναι η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.