Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2011 14:25

Αρχισε το λιομάζωμα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)



Το λιομάζωμα έχει ήδη ξεκινήσει, οσονούπω θα ξεκινήσουν να δουλεύουν και τα λιοτρίβια και λίγο μετά θα ξεκινήσουν κι οι... διαμαρτυρίες για την ενδεχόμενη ρύπανση ρεμάτων -ή και της θάλασσας- από τον λιόσμο.
Το σκηνικό που αρχίζει να στήνεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή προοιωνίζεται την ίδια... παράσταση που κρατάει χρόνια τώρα, χωρίς επί της ουσίας να διαφαίνεται κάτι που θα διασφαλίζει ότι ξεκινά να πνέει διαφορετικός άνεμος.
Φυσικά, δεν ρυπαίνουν όλα τα ελαιοτριβεία, αλλά και όσα το κάνουν δεν σημαίνει ότι -σώνει και καλά- το κάνουν επίτηδες.
Από την άλλη πλευρά ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί η -κατά γενική ομολογία- αδυναμία των αρμόδιων για την προστασία του περιβάλλοντος υπηρεσιών να ελέγχουν σε πραγματικό χρόνο εν δυνάμει ρυπογόνες μονάδες.
Αυτή η αδυναμία ελέγχου δεν θα πρέπει με κανένα τρόπο να αποδοθεί σε τυχόν αδράνεια των υπαλλήλων, αλλά προκαλείται από την ελλιπέστατη μέχρι τώρα στελέχωση των εν λόγω υπηρεσιών - που άγνωστο είναι αν θα παραμείνουν αλώβητες από τις... εφεδρείες.
Υπήρξε εποχή, παλιότερα, κατά την οποία στις αρμόδιες να ελέγχουν το περιβάλλον υπηρεσίες της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο αριθμός υπαλλήλων ήταν... μονοψήφιος -τότε ο νομάρχης αντέτεινε ότι σε ετήσια βάση ζητούσε με επιμονή να τις στελεχώσει, όμως για να γίνει αυτό έπρεπε να συναινέσει το υπουργείο Οικονομικών. Κάτι εξαιρετικά απίθανο να συμβεί τώρα, με την ισχύουσα οικονομική κατάσταση...
Φτάνοντας λοιπόν στην... ουσία του πράγματος, βλέπουμε ότι αντικειμενικά οι έλεγχοι, τους οποίους δικαιολογημένα ζητούν οι ανησυχούντες για το περιβάλλον, δεν είναι δυνατό να γίνονται με τη συχνότητα που απαιτεί η εποχιακή δραστηριότητα των ελαιοτριβείων.
Εκτός κι αν οι ελάχιστοι υπάλληλοι στο Τμήμα Περιβάλλοντος αποφασιστεί ότι για ένα τρίμηνο περίπου θα ασχολούνται αποκλειστικά με τα λιοτρίβια, σταματώντας κάθε άλλον έλεγχο στον υπόλοιπο νομό...

 

Βασίλης Μπακόπουλος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αγκάθι τα κληροδοτήματα Είμαστε ίδιοι εσύ κι εγώ... »

NEWSLETTER