Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 20:44

Υπάρχει λύση για τα λύματα και είναι γνωστή

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Υπάρχει λύση για τα λύματα και είναι γνωστή

Λύση υπάρχει για τα λύματα που απορρίπτουν παράνομα οι μεταφορείς σε αποστραγγιστικά κανάλια και γράνες του ΓΟΕΒ. Και διευκρινίζουμε πως πρόκειται για αποστραγγιστικά και όχι αρδευτικά κανάλια, κι αυτό έχει μεγάλη σημασία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας και την ενημέρωση από αρμόδιες υπηρεσίες, στις περισσότερες περιπτώσεις και με βάση τις καταγγελίες του δημάρχου Καλαμάτας, δε χρειάζεται να κινητοποιηθούν Αστυνομίες και Λιμεναρχεία για να βρουν τους τυχόν ασυνείδητους μεταφορείς. Τη λύση μπορεί να τη δώσει η ΔΕΥΑΚ, στον βιολογικό καθαρισμό. Τα βυτιοφόρα λυμάτων έχουν άδεια για τη μεταφορά αστικών λυμάτων. Αν πρόκειται για τέτοια λύματα, όπως συμβαίνει στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, δε δικαιολογείται καμία επιβάρυνση με μικροβιακό φορτίο και “κόφτης” του βιολογικού - αδυναμία, δηλαδή, υποδοχής και επεξεργασίας των λυμάτων. Οταν ενεργοποιείται ο “κόφτης” κάτι δεν πάει καλά: Δεν πρόκειται για αστικά λύματα και η ΔΕΥΑΚ πρέπει να ειδοποιήσει τη Διεύθυνση Μεταφορών και την Αστυνομία, για να επιβάλουν τις προβλεπόμενες ποινές, που είναι αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας.

Τα βιομηχανικά απόβλητα, από τυροκομεία και άλλες μονάδες με αυξημένο μικροβιακό φορτίο, μεταφέρονται με άλλα οχήματα και φτάνουν στον βιολογικό από συγκεκριμένη μονάδα. Οταν ενεργοποιείται ο “κόφτης” σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά με την επεξεργασία των αποβλήτων στη μονάδα. 

Να ξεκαθαρίσουμε ότι μια μονάδα που έχει έγκριση περιβαλλοντικών όρων με τα λύματά της να οδηγούνται στο βιολογικό, σημαίνει ότι η έγκριση έχει δοθεί με συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πλέον δεν τηρούνται. Τότε η ΔΕΥΑΚ οφείλει να ειδοποιήσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, Τμήμα Περιβάλλοντος, Διεύθυνση Υγείας, Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας που άμεσα θα ελέγξουν τη μονάδα, για να διαπιστώσουν τι δεν πάει καλά, τι δε λειτουργεί όπως πρέπει στην επεξεργασία των λυμάτων.

Αν γίνουν αυτά που προβλέπονται και για τα οποία προφανώς έχει ενημερωθεί η ΔΕΥΑΚ, δε χρειάζεται ο δήμαρχος Καλαμάτας να στέλνει 10 - 20 έγγραφα προς κάθε αποδέκτη για κάθε τέτοιο βυτιοφόρο, με τον αριθμό κυκλοφορίας και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη. Και να λέει κάθε φορά στην Αστυνομία και στο Λιμεναρχείο, “ελέγξτε εσείς τι έγινε, πού πήγαν”.

Ετσι το μόνο που μένει πλέον είναι ο μεταφορέας να είναι τελείως ασυνείδητος και να αδειάζει τα λύματα με τη μία στα κανάλια και τις γράνες.

 

Υ.Γ. Οσον αφορά τα αγροτικά προϊόντα που μπορεί να ποτίζονται με λύματα, αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο παραγωγός είναι εγκληματίας. Και πρώτα από όλα εγκληματεί σε βάρος του εαυτού του. Κι αυτό γιατί απαγορεύεται η άρδευση από αποστραγγιστικά κανάλια. Και ο Μουτελάκης και ο Κασκούτης και η Λιγδού είναι αποστραγγικά κανάλια ή γράνες. Τα αρδυετικά κανάλια του ΓΟΕΒ είναι μέχρι τώρα καθαρά.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Σεπτεμβρίου 2017 18:02

NEWSLETTER