Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 17:35

Οι οφειλόμενες απαντήσεις της Περιφερειακής Ενότητας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Οι οφειλόμενες απαντήσεις της Περιφερειακής Ενότητας

Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί σήμερα η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, και ένα από τα θέματα που θα θίξει είναι η μεταφορά των μαθητών. Δεν ξέρω τι έχει στο μυαλό της, αλλά οφείλει να δώσει απαντήσεις για την ακύρωση του διαγωνισμού από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, με οδηγία του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Ενός διαγωνισμού που τον είχε προκηρύξει έγκαιρα, πρώτη από όλες τις άλλες και μοναδική Περιφερειακή Ενότητα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η Ενότητα της Μεσσηνίας. 

Οι απαντήσεις που οφείλει -και τα ερωτήματα που θα θέσουμε- είναι για αυτά που καταλογίζονται στις υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας από τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας. Διαβάζοντας το σκεπτικό της απόφασης της Επιτροπής που κυκλοφόρησε στη “Διαύγεια”:

«Ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας Θεόδωρος Αγγελόπουλος ενημερώνει τα μέλη για το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που διέπει τη μεταφορά μαθητών καθώς και την αντίστοιχη ΚΥΑ, επισημαίνοντας τη βασική αρχή των διεθνών διαγωνισμών που αφορά την ίση μεταχείριση των

διαγωνιζομένων και εκείνων των κανόνων που επιτάσσει τόσο το ευρωπαϊκό

όσο και το διεθνές δίκαιο για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, έτσι ώστε να μην υπάρξει η οποιαδήποτε δυνατότητα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο κ. Αγγελόπουλος παράλληλα ενημέρωσε ότι οι γενικές κατευθυντήριες οδηγίες για τις διαδικασίες που έπρεπε να τηρηθούν για τους διαγωνισμούς της μεταφοράς μαθητών των Περιφερειακών Ενοτήτων (χρονική διάρκεια των διαγωνισμών, κοστολόγηση των δρομολογίων κ.λπ.) είχαν δοθεί σε συνάντησή του με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των Περιφερειακών Ενοτήτων, το Μάρτιο του 2017 στην έδρα της Περιφέρειας. Στη συνάντηση του Μαρτίου, είχε τεθεί με σαφήνεια ότι για να αποφευχθούν προβλήματα που διαπιστώθηκαν κατά την υλοποίηση του έργου τα προηγούμενα χρόνια, έπρεπε να τηρηθεί ενιαίος τύπος προκήρυξης σε ό,τι αφορά τους όρους διακήρυξης των διαγωνισμών επισημαίνοντας ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στη διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος. Σε ό,τι αφορά τη χρονική διάρκεια των διαγωνισμών είχε δοθεί οδηγία να είναι χρονικής διάρκειας τριών ετών, κάτι το οποίο τήρησαν όλες οι Περιφερειακές Ενότητες εξαιρουμένης της Π.Ε. Μεσσηνίας». 

Στη συνέχεια διαβάζουμε ότι «η νομική σύμβουλος της Π.Ε. Αργολίδας Μαρία Φακιολά, διατυπώνοντας την άποψη της, μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η διάταξη του Ν. 4070/2012 η οποία εμπεριέχεται στο διαγωνισμό της Π.Ε Μεσσηνίας, υπάρχει πιθανότητα να δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού, γεγονός το οποίο προσκρούει στις αρχές της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζόμενων και αντίκειται στους κανόνες που επιτάσσει το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο. Ειδική αναφορά έκανε η κ. Φακιολά στην εφαρμογή του Ν. 4412/2016, οι διατάξεις του οποίου διέπουν όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς δίνοντας έμφαση στο άρθρο 377, όπου καταργεί κάθε προηγουμένη διάταξη και συγκεκριμένα αναφέρει "...καταργείται κάθε γενική διάταξη ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις διατάξεις του παρόντος ή ρυθμίζει τα θέματα αυτά με άλλο τρόπο". Με την άποψη της κ. Φακιολά σε ό,τι αφορά την διάταξη του Ν. 4070/2012, διατύπωσαν σύμφωνη γνώμη και οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Π.Ε. Αργολίδας, Π.Ε. Αρκαδίας, Π.Ε. Κορινθίας και Π.Ε. Λακωνίας».

Συγγνώμη, αλλά με όλα αυτά, πιο... παράνομη από την Π.Ε. Μεσσηνίας δεν υπάρχει. Ετσι είναι; Περιμένουμε τις οφειλόμενες απαντήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 17:40