Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 19:43

Συνεννόηση και πειθώ για τους τσιγγάνους

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

 

Από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας για τη δήλωση του δημάρχου Παναγιώτη Νίκα για την παραβατικότητα και τα ζητήματα των τσιγγάνων: “Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σήμερα Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου 2017, για ζητήματα που αφορούν στους αθιγγάνους, ο δήμαρχος καταδίκασε απερίφραστα την επίθεση που σημειώθηκε τελευταία κατά αστυνομικών και ζήτησε να σταματήσουν τα «χαϊδέματα» και να υπάρξει ισοτιμία στην αντιμετώπιση.

Τόνισε δε ότι το πρόβλημα στον οικισμό του πρώην Πολυκλαδικού είναι πρόβλημα του κράτους, αφού το υπουργείο δεν λαμβάνει μέτρα για την καταπατημένη από τους αθιγγάνους ιδιοκτησία του, ούτε παραχωρεί στο δήμο -παρότι έχει ζητηθεί επανειλημμένα- το καταπατημένο οικόπεδο, για να κάνει ο Δήμος Καλαμάτας διοικητική αποβολή των αθιγγάνων. Ασφαλώς, πρέπει να υπάρξει επιτέλους προνοιακή πολιτική για την υποστήριξη των αθιγγάνων, με την αξιοποίηση των 120 στρεμμάτων στην Μπιρμπίτα και τη Μακαρία, που είναι γη των αθιγγάνων, καθώς και με την αξιοποίηση προγραμμάτων χρηματοδότησης δράσεων από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο δήμος κάνει ό,τι μπορεί για τη στήριξη των αθιγγάνων, καταδικάζει όμως απερίφραστα κάθε αντικοινωνική συμπεριφορά που προέρχεται από μέλη αυτής της κοινότητας”.

Συμπέρασμα: Και στηρίζουμε τους τσιγγάνους και καταδικάζουμε την αντικοινωνική συμπεριφορά μελών τους. Για την προνοιακή πολιτική και την αξιοποίηση δράσεων από την Ε.Ε. υπεύθυνοι είναι οι άλλοι, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια, ενδεχομένως. Αλλά το πιο σοβαρό είναι το ζήτημα της διοικητικής αποβολής των τσιγγάνων από τον οικισμό πίσω από το Πολυκλαδικό. Αφού δεν το κάνει το κράτος και το αρμόδιο υπουργείο, ζητάει ο δήμος να αναλάβει τη δουλειά, αλλά δεν του την δίνουν. Λες και πρόκειται για καμιά εκστρατεία καθαριότητας και ευπρεπισμού ή για κάποια ανάπλαση.

Αλήθεια, πώς θα διώξει τις δεκάδες οικογένειες των τσιγγάνων ο δήμαρχος από την περιοχή; Μόνος του, με τη Δημοτική Αστυνομία; Και πού θα πάει τους τσιγγάνους, που θα διώξει από το Πολυκλαδικό; Δεν ξέρει ότι αντιδρούν στη μετεγκατάστασή τους στην Μπιρμπίτα;

Ξεχνάει ο δήμαρχος ότι η κατασκήνωση της Μπιρμπίτας κατοικήθηκε και γέμισε τσιγγάνους το 1998, γιατί πείστηκαν και συμφώνησαν να πάνε εκεί οι τσιγγάνοι που είχαν καταλάβει τη ΒΙΠΕ. Με συνεννόηση, με διάλογο και πειθώ απελευθερώθηκε η ΒΙΠΕ. Μάλιστα, οι αρμόδιοι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης δεν είχαν συνειδητοποιήσει τον υψηλό βαθμό συναίνεσης και αποδοχής των τσιγγάνων και τους έπιασαν στον ύπνο, παίρνοντας μόνοι τους το σπιτάκι που ήθελαν.

Ναι, να φύγουν οι τσιγγάνοι από το Πολυκλαδικό και να απελευθερωθούν τα καταπατημένα οικόπεδα, το κρατικό και τα ιδιωτικά των Καλαματιανών, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνεννόηση και πειθώ. Και δεν μπορεί να το κάνει μόνος του ο δήμος και χωρίς τη συνδρομή των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών. Δεν μπορεί να γίνει η οποιαδήποτε προσπάθεια, αν δεν βρεθεί χώρος αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσης ανθρώπων.

 

Το θέμα των τσιγγάνων είναι σοβαρό και πολυσύνθετο και δεν προσφέρεται για εντυπώσεις και λαϊκή κατανάλωση.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017 17:46