Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 19:28

Η ανεπάρκεια του πλαισίου και τα μέτρα που απορρίφθηκαν

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

“Το νομοθετικό - θεσμικό πλαίσιο για τα πυρηνελαιουργεία είναι επαρκές” υποστήριξε την περασμένη Παρασκευή, σε δηλώσεις του στην Καλαμάτα, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Τσιρώνης, πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. 

Ο υπουργός δεν γνωρίζει την πραγματική εικόνα με τις αδυναμίες και τα νομοθετικά κενά. Και παρατήρησε πως όταν παραβιάζονται οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι, πρέπει να υπάρχει αυστηρή τιμωρία. Δήλωσε πως “οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, οι κεντρικοί και κυρίως της Περιφέρειας, πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους” - και πρόσθεσε: “Οποιος παραβάτης υπερβαίνει το νόμο, πρέπει να τιμωρείται αυστηρά, γιατί δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Δεν υπάρχει ρύπος που να μην έχει όρια, που να μην έχουν θεσμοθετηθεί όρια διεθνώς”.

Κι όμως, υπάρχουν τέτοιοι ρύποι, που δεν έχουν όρια. Και υπάρχουν και περιπτώσεις που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της Περιφέρειας, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, έκαναν τη δουλειά τους όπως πρέπει, αλλά ήρθε το όργανο της Πολιτείας να ακυρώσει τη δουλειά τους και να αθωώσει τον παραβάτη που είχε κάνει καραμπινάτη παρανομία.

Στο μεταξύ, είναι στην αναμονή η συνάντηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πυρηνελαιουργείων, σε συνέχεια της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου από τις 24 Ιουλίου. Την προηγούμενη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι “η περιφερειακή αρχή, ενόψει της επικείμενης ελαιοκομικής περιόδου, θα έχει έτοιμο συγκεκριμένο σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων, το οποίο θα προταθεί από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου στον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος στην επικείμενη συνάντησή τους”.

Αλήθεια, ποιο είναι το συγκεκριμένο σχέδιο άμεσων παρεμβάσεων που θα προτείνει ο κ. Τατούλης; Εκείνο που δεν δέχτηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας και τις υπηρεσίες της, στο Περιφερειακό Συμβούλιο της 24ης Ιουλίου; Το σχέδιο αυτό περιελάμβανε 13 μέτρα για τα πυρηνελαιουργεία. Να αναφέρω 4 από αυτά, για να ενημερωθεί και ο κ. Τσιρώνης για ρύπους που δεν έχουν όρια: 

“1) Καθορισμός ανώτατου ορίου εκπομπής αρωματικών πολυκυκλικών υδρογονανθράκων (PAHs) στις καμινάδες, των πυρηνελαιουργείων και όχι στην ατμόσφαιρα, διότι εκεί συμβάλλουν και άλλες πηγές και δεν είναι δυνατός ο διαχωρισμός τους. 2) Καθορισμός ανώτατου ορίου εκπομπής ολικού οργανικού άνθρακα (TOC), σχετίζεται με τις οσμηρές ενώσεις που εκπέμπονται από τις καμινάδες των πυρηνελαιουργείων. 3) Ορισμός περιόδου λειτουργίας πυρηνελαιουργείων σε 141 ημέρες το μέγιστο, από την ημερομηνία έναρξης. 4) Σύνδεση της συνολικής ποσότητας ελαιοπυρήνα που παραλαμβάνουν τα πυρηνελαιουργεία, με τη δυναμικότητα ξήρανσης”.

Τα 4 αυτά μέτρα θα κατατεθούν ως προτάσεις στον υπουργό;

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 16:38