Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2011 13:26

Το ταξίδι μιας σακούλας

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

"Το ταξίδι μιας σακούλας" θα μπορούσε να είναι ο... τίτλος ενός παραμυθιού που προσπαθεί να μυήσει τα μικρά παιδιά στην ιδέα της ανακύκλωσης. Είναι όμως μια πραγματικότητα που γεννήθηκε μέσα από τις συνθήκες στις οποίες ζούμε τον τελευταίο καιρό. Και εξηγώ:
Πριν από λίγες μέρες, έξω από την πόρτα μιας φίλης που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, μία κυρία άφησε μια μεγάλη σακούλα με ρούχα. Η κοπέλα δοκίμασε τα ρούχα και κράτησε όλα όσα ήταν στο νούμερό της. Τα άλλα τα έδωσε σε κάποιες φίλες της, για να δουν κι εκείνες αν μπορούν να βρουν κάτι που θα τους είναι χρήσιμο. Τα περισσότερα δεν ήταν στο νούμερό τους, όμως τα υπόλοιπα ρούχα δεν κατέληξαν στα σκουπίδια.
Αντιθέτως, χωρίστηκαν σε άλλες δύο μικρότερες σακούλες, οι οποίες εμπλουτίστηκαν και με επιπλέον ρούχα από την καθεμιά της παρέας. Το ψάξιμο στα παλιά συρτάρια, στις ντουλάπες της οικογένειας και στα χαρτόκουτα, εκτός από αστείες στιγμές κι αναμνήσεις έφερε στο φως και πολλά ακόμη ρούχα κι αντικείμενα, τα οποία δεν ήταν πια χρήσιμα. Ενα παλιό σακάκι, ένα επίσημο φόρεμα, κάποια κοσμήματα περασμένης μόδας ήταν κάποια από αυτά. Οι σακούλες τελικά δόθηκαν, η μία σε μια γυναίκα από τη Γεωργία που την έστειλε στην κόρη της και η άλλη σε μια γυναίκα από την Αλβανία.
Καμιά κοπέλα απ' την παρέα δεν μπορούσε αρχικά να φανταστεί πως το σακάκι που κάποτε φορέθηκε ως γαμπριάτικο θα ζέσταινε τώρα έναν κτηνοτρόφο στη Σκόνδρα της Αλβανίας. Ακόμη δεν είχαν φανταστεί ότι με το παλιό επίσημο φόρεμα μια νέα κοπέλα θα ντυνόταν νύφη στη Γεωργία! (Το πιο ωραίο μάλιστα είναι πως από αυτή τη διαδικασία μαζεύτηκαν επίσης συσκευές και άλλα αντικείμενα που δόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο).
Χέρι με χέρι οι σακούλες πέρασαν τα σύνορα, έκαναν ταξίδι μεγάλο, μέχρι να φτάσουν κάπου και να δώσουν χαρά. Και τι έγινε αν ο φτωχός κτηνοτρόφος πηγαίνει πλέον στο χωράφι με το σακάκι το κρουαζέ με τα χρυσά κουμπιά; Είναι ζεσταμένος κι αυτό αρκεί.

 

Γιούλα Σαρδέλη


NEWSLETTER