Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 18:37

Η εγκληματική για το δημόσιο συμφέρον υλοποίηση έργων 

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Η εγκληματική για το δημόσιο συμφέρον υλοποίηση έργων 

Στους μεγαλοεργολάβους καπιταλιστές εξαπολύει επίθεση κι επικρίνοντας την περιφερειακή αρχή η “Λαϊκή Συσπείρωση” κάνει λόγο για «χριστουγεννιάτικα και πρωτοχρονιάτικα δώρα - μπουναμάδες» της περιφερειακής αρχής στους μεγαλοεργολάβους καπιταλιστές.

Και αναφέρεται αναλυτικά στα χιλιάδες και εκατομμύρια ευρώ των αποζημιώσεων, που διεκδικούν και παίρνουν οι εργολάβοι για έργα που εκτέλεσαν ή για εργολαβίες που σταμάτησαν ή και για έργα, ακόμα, που δεν έγιναν ποτέ.

Σε αυτή την κατάσταση δεν είναι μόνοι τους οι εργολάβοι, που έτσι ή αλλιώς αναλαμβάνουν, μέσω δημοπρασιών, την υλοποίηση των έργων με στόχο το κέρδος. Και αυτό δεν είναι κακό.

Κακή είναι η παθογένεια στην υλοποίηση των δημοσίων έργων της χώρας, που υπάρχει εδώ και χρόνια και δεν έχει βρει τη λύση της.

Στα έργα της Μεσσηνίας που αναφέρεται ο Ν. Γόντικας, είναι: Ενα αντιπλημμυρικό έργο στην παλιά εθνική οδό, στον Αγιο Φλώρο αν δεν κάνω λάθος, για το οποίο ο ανάδοχος διεκδικεί κάποιες χιλιάδες ευρώ. Το έργο δεν ξεκίνησε και δεν έγινε ποτέ, γιατί παρότι έφθασε στην υλοποίηση, δεν είχε απαλλοτριώσεις και ούτε εξασφαλισμένη τη συναίνεση των ιδιοκτητών γης της περιοχής. Οι άνθρωποι διαφώνησαν με το έργο που είχε επιλεγεί και αντιδρώντας, δεν έδωσαν από ένα μικρό κομμάτι γης που χρειαζόταν. Φταίει ο εργολάβος που κατέθεσε προσφορά στη δημοπρασία και ασχολήθηκε με ένα έργο, που δεν είχε τη συναίνεση  της τοπικής κοινωνίας, την οποία -υποτίθεται- πως θα ωφελούσε; Πολιτικές (νομαρχιακές ή περιφερειακές) και υπηρεσιακές ήταν οι ευθύνες. Και αυτές δεν αποδόθηκαν ποτέ.

Για το αμαρτωλό, όπως αναφέρει ο Ν. Γόντικας, έργο Γαργαλιάνοι - Ρωμανού που έπρεπε να έχει τελειώσει από το 2009 και σταμάτησε το 2011, ο ανάδοχος διεκδικεί 44 εκ. ευρώ. Φοβερό και υπερβολικό είναι το ποσό, αλλά τι φταίει ο εργολάβος που δεν είχαν ολοκληρωθεί οι απαλλοτριώσεις και 4 φορές αναβλήθηκε στο δικαστήριο η εκδίκασή τους, λόγω αποχών, ενώ το έργο θα έπρεπε να έχει τελειώσει δύο χρόνια νωρίτερα; Φταίει ο εργολάβος που το έργο ολοκληρώθηκε -του λείπουν ακόμα οι παράδρομοι- μετά από 12 χρόνια;

Είναι εγκληματική για το δημόσιο συμφέρον η δρομολόγηση και υλοποίηση έργων χωρίς απαλλοτριώσεις, χωρίς σωστές μελέτες, με παρατάσεις και συμπληρωματικές συμβάσεις.

Η τραγική ειρωνεία της υπόθεσης: Χθες άκουσα ότι στο πολυνομοσχέδιο για την 3η αξιολόγηση που περνάει από τη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης θα κατέθετε λύσεις για την υλοποίηση των δημοσίων έργων στα ζητήματα των απαλλοτριώσεων και των αρχαιολογικών ερευνών. Δηλαδή, τα μνημόνια και η επιτροπεία μάς πίεσαν και μας επέβαλαν τις λύσεις, που θα έπρεπε να είχαμε βρει μόνοι μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 18:40

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER