Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011 12:28

Επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νέο νομοσχέδιο που στοχεύει στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης και στην αντιμετώπιση των φαινομένων αρνησιδικίας. Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης έχει αποκλείσει μια νέα επεξεργασία του και διαμηνύει ότι θα δεχτεί τροποποιήσεις χωρίς να ξεφύγει από τον πυρήνα του νομοσχεδίου - και αυτό μέχρι την κατάθεσή του στη Βουλή. Ομως τόσο οι Δικαστικές Ενώσεις όσο και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας έχουν εκφράσει τις πρώτες αμφιβολίες για το πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι αυτές οι 80 νομοθετικές παρεμβάσεις του υπουργείου και κατά πόσο μπορούν να δώσουν λύσεις.
Μέσα σε αυτές τις νομοθετικές παρεμβάσεις είναι και η πρόταση η εμπορία λαθρομεταναστών από κακούργημα να γίνει βαρύ πλημμέλημα, κάτι που έχει αποτελέσει αντικείμενο μεγάλης συζήτησης. Πάντως ο υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου επιμένει ότι είναι πρόταση δικαστικών κύκλων και υπεραμύνεται αυτής, γιατί ως κακούργημα το αδίκημα αυτό δεν είχε αυτόφωρη διαδικασία. Ωστόσο, αυτό που απασχολεί κυρίως τους πολίτες -κι από την κριτική που έχει δεχτεί μέχρι τώρα το σχέδιο νόμου δε φαίνεται να προκύπτει λύση- είναι πώς θα λειτουργήσει η δικαιοσύνη για να μπορεί ο κόσμος να βρίσκει το δίκιο του. Να αποδίδεται η δικαιοσύνη... και να πηγαίνει και κανένας μέσα.
Τα υπόλοιπα, όπως η σμίκρυνση του χρόνου και οι αλλαγές στη διαδικασία για τα συναινετικά διαζύγια, υπολείπονται της σοβαρότητας άλλων θεμάτων όπως η ελλιπής στελέχωση των Δικαστηρίων σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Γιατί κανένα οικοδόμημα δεν μπορεί να σταθεί σε σαθρό έδαφος. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν - και μπακαλίστικες λογικές όπως οι αποφυλακίσεις γιατί στις φυλακές χωράνε 9.000 άνθρωποι και είναι μέσα 12.500... είναι αμφίβολο ότι θα δώσουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αυτογνωσία και αυτοκριτική Περικοπές... ευχών »

NEWSLETTER