Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 19:44

Ας πρυτανεύσει η λογική στη Μάνη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(4 ψήφοι)
Ας πρυτανεύσει η λογική στη Μάνη

Νέο μητροπολίτη έχει εδώ και κάποια 24ωρα η Μάνη μετά την εκλογή του Χρυσόστομου Παπαθανασίου από την Ιερά Σύνοδο. Εξέλιξη που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις στις τάξεις των Μανιατών, όχι τόσο λόγω του προσώπου του νέου ιεράρχη, αλλά κυρίως για τη μη εκλογή του δικού τους εκλεκτού, του Συμεών Λαμπρινάκου.

Αντιδράσεις εκφράστηκαν αμέσως, από την πρώτη στιγμή της (μη) εκλογής, στη Μονή Πετράκη από συγκεντρωμένους που ουσιαστικά αποδοκίμασαν όσους επέλεξαν τον Χρυσόστομο Παπαθανασίου. “Άισχος, αίσχος!”, “Αλήτες”, “Ντροπή σας” ήταν ορισμένα από τα λόγια όσων είχαν συγκεντρωθεί έξω από την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν την αντίδρασή τους στην ετυμηγορία του ανώτατου οργάνου διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Παρόντες εκεί ήταν επίσης δήμαρχοι και βουλευτές -νυν και πρώην-, που με την παρουσία τους έδειξαν ότι συντάσσονται με το κοινό, που "ψήφιζε" Συμεών Λαμπρινάκο.

Είναι φυσικά θεμιτό το ποίμνιο να έχει την προτίμησή του για τον ιεράρχη του, αλλά προφανώς υπάρχει και η λεπτή γραμμή ανάμεσα στην έκφραση προτίμησης και στην επιβολή. Και λέμε επιβολή, γιατί η διαφορετική άποψη της Ιεράς Συνόδου συνοδεύτηκε με τις έντονες αποδοκιμασίες – ακόμα και ύβρεις. Συμπεριφορές που προφανώς δεν συνάδουν με τη χριστιανική ηθική.

Ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης σε πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση μίλησε μάλιστα με απαξιωτικό τρόπο για την ηγεσία της Εκκλησίας της Ελλάδος, λέγοντας μεταξύ άλλων “εμείς δεν τους πληρώνουμε;” - και ότι “Υπέρ της Εκκλησίας είμαι, αλλά της Εκκλησίας του Χριστού, όχι της Εκκλησίας του Ιερώνυμου και του Ευστάθιου”.

Δεν θεωρώ ότι είμαι εξ αυτών που μπορούν να κρίνουν ποιος θα εκλεγεί μητροπολίτης και ποιος όχι. Πιστεύω αναμφισβήτητα στο δικαίωμα των πιστών να ζητούν για ιεράρχη τους οποιονδήποτε, κάτι που προφανώς πρέπει -μεταξύ άλλων- να προσμετράται κατά την διαδικασία εκλογής. Το σύστημα εκλογής όμως είναι διαφορετικό και βάσει αυτού γίνεται η διαδικασία. Εναλλακτικά, κάποιοι φαίνεται ότι ζητούν ουσιαστικά άμεση εκλογή μητροπολίτη από το ποίμνιο, κάτι που φυσικά μόνο διχαστικά θα λειτουργούσε.

Από την άλλη, δεν γνωρίζω και πολλά, τόσο για τον νεοεκλεγέντα όσο και για τον Συμεών Λαμπρινάκο. Ψάχνοντας περισσότερο τους λόγους για τους οποίους ο δεύτερος συγκέντρωσε τόσο μεγάλο κύμα υποστήριξης, διαπίστωσα ότι στη συνείδηση πολλών Μανιατών πρόκειται για έναν εξέχοντα κληρικό, που έχει σταθεί δίπλα τους επί χρόνια και προφανώς εξ αυτού ορμώμενοι επιθυμούσαν με τέτοιο φανατισμό να είναι αυτός ο επόμενος μητροπολίτης Μάνης.

Αυτό όμως δεν συνέβη, και οδεύοντας προς την ενθρόνιση του Χρυσόστομου Παπαθανασίου είναι αρκετά επικίνδυνο να συνεχίζεται αυτό το κλίμα πόλωσης, που μόνο αρνητικά αποτελέσματα μπορεί να έχει.

Αλλωστε ο νέος ιεράρχης ας κριθεί για το έργο του απ' όταν αναλάβει και όχι για οτιδήποτε άλλο, κάτι που προφανώς θα επιθυμεί ακόμα και ο Συμεών Λαμπρινάκος, ως ένας φωτισμένος άνθρωπος της Εκκλησίας, όπως πολλοί τον περιγράφουν.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018 21:23