Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 21:31

Να λυθούν πρώτα τα βασικά για τον τουρισμό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

«Η Πελοπόννησος διαθέτει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για τουρισμό 365 μέρες το χρόνο και το 2017 υπήρξε αύξηση κατά 15% στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις μέσω της Καλαμάτας και του αεροδρομίου “Ελ. Βενιζέλος”».

Αυτό σημείωσε κατά την τοποθέτησή της στο Αναπτυξιακό Συνέδριο Πελοποννήσου η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά. Σε άλλο σημείο της ομιλίας της επεσήμανε ότι σημειώθηκε αύξηση κατά 20% των επισκέψεων στους αρχαιολογικούς χώρους μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και ανακοίνωσε πως παράλληλα προωθούνται οι φυσιολατρικές διαδρομές, οι χειμερινές δραστηριότητες, ο θρησκευτικός τουρισμός, η κρουαζιέρα και οι καταδύσεις.

Καλά όλα αυτά, αλλά υπάρχουν και τα φαινόμενα με τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία, που έχουν... ελεύθερο ωράριο. Ενα από αυτά είναι ο ναός Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Χριστιανούπολη, που όπως ανέδειξε σε πρόσφατο άρθρο του ο Θανάσης Λαγός “είναι κλειδαμπαρωμένος και ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μόνο στον περιβάλλοντα χώρο”.

Και δυστυχώς δεν είναι το μόνο σχετικό κρούσμα, καθώς μπορούμε να θυμηθούμε από την ευρύτερη περιοχή μας και το άσκοπο ταξίδι τουριστών, που αποβιβάστηκαν από κρουαζιερόπλοιο στην Καλαμάτα και έφθασαν με πούλμαν μέχρι τον Μιστρά, όπου βρήκαν τον χώρο κλειστό.

Ο τομέας του τουρισμού είναι αναμφισβήτητα ένας από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της Πελοποννήσου ακόμα περισσότερο, και ομολογουμένως σηκώνει μεγάλο βάρος στην Ελλάδα τα χρόνια των μνημονίων.

Και φυσικά μπορούμε να κοιτάμε ψηλά, αφού όμως πρώτα λύσουμε τα... χαμηλά. Ζητήματα που φαντάζουν μικρά, αλλά χωρίς αυτά δεν μπορούμε να μιλάμε για περαιτέρω ανάπτυξη του τουρισμού και να προσδοκούμε αύξηση επισκεπτών σε περιοχές πέραν των εγνωσμένης αξίας τουριστικών προορισμών της χώρας.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018 18:39