Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 18:01

Συμφωνία για τα έργα - προτεραιότητες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν για το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου.

Πέρα από κομματικές απόψεις και όλων των ειδών τις κριτικές, η επιτυχία του θα κριθεί από το αποτέλεσμα. Θα εκτιμηθεί μέσα στο χρόνο και θα διαπιστωθεί το επόμενο διάστημα αν οι εξαγγελίες και οι δεσμεύσεις θα γίνουν πράξη.

Το χειροπιαστό μέχρι τώρα αποτέλεσμα του Συνεδρίου είναι ότι χαράκτηκαν, επιτέλους, οι προτεραιότητες των έργων για τη Μεσσηνία, τον τόπο για τον οποίο έχουμε γνώση.

Στο Αναπτυξιακό Συνέδριο υπήρξε συμφωνία των αυτοδιοικητικών και παραγωγικών φορέων του νομού με την Περιφέρεια και την κυβέρνηση, την υφιστάμενη, αλλά και την επόμενη κατ’ επέκταση, πως τα έργα προτεραιότητες είναι το διεθνές αεροδρόμιο Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης  Κωνσταντακόπουλος”, οι δρόμοι Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Καλό Νερό - Τσακώνα, καθώς και τα δίκτυα στο Φιλιατρινό φράγμα.

Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών για τα έργα αυτά είναι το συμβόλαιο, η συμφωνία του τόπου μας με τον πολιτικό κόσμο της χώρας, πως αυτά πρέπει να δρομολογηθούν και να υλοποιηθούν πρώτα απ’ όλα. Αυτό είναι το πρώτο χειροπιαστό αποτέλεσμα, η επιτυχία του συνεδρίου.

Από μόνο του όμως δε λέει τίποτα. Γιατί ο δρόμος από την εξαγγελία μέχρι τη δρομολόγηση και την υλοποίηση είναι πολύ μακρύς. Η λογική των πραγμάτων στη χώρα μας δείχνει πως αυτά τα έργα, αν και προτεραιότητας, θα υλοποιηθούν μετά από 8 και 10 χρόνια.

Κι εδώ είναι το στοίχημα της Μεσσηνίας, των φορέων της, που πέρα από σκοπιμότητες θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση και όλο το πολιτικό σύστημα της χώρας, πως θα πρέπει να βρεθούν άμεσα οι πηγές χρηματοδότησης (ΣΔΙΤ, ΕΤΕπ, ΕΣΠΑ), να δρομολογηθούν τα έργα και να πάρουν το δρόμο της υλοποίησης. Και να συμφωνήσουμε πως η επιλογή της βελτίωσης - ανακατασκευής στον υφιστάμενο δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος είναι η ρεαλιστική λύση για να γίνει το έργο.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 15:59