Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 17:39

Κυκλοφοριακή μελέτη για το σήμερα και το αύριο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Αφαντη είναι η πολυπόθητη κυκλοφοριακή μελέτη της Καλαμάτας, εκείνη που θα ανέθετε ο δήμος με την ολοκλήρωση και λειτουργία του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου της πόλης.

Η τελευταία ενημέρωση που έχουμε από το δήμο, είναι ότι σύντομα θα υπάρξουν νέα και πως επιτέλους θα προκηρυχθεί.

Επειδή παρόμοιες διαβεβαιώσεις και δημόσιες δηλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος δεν τηρήθηκαν, κρατάμε μικρό καλάθι. Η πραγματικότητα μέχρι τώρα δείχνει ότι η κυκλοφοριακή μελέτη δεν αποτελεί προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή, παρά τα νέα δεδομένα στην κυκλοφορία της πόλης και τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στη Ναυαρίνου και το ευρύτερο Ιστορικό Κέντρο.

Η μελέτη που πρέπει να αποτελεί το ευαγγέλιο, τον καταστατικό χάρτη για το κυκλοφοριακό της πόλης, για τη βελτίωση των μετακινήσεων και την ποιότητα της ζωής, αγνοήθηκε και ξεχάστηκε για έναν ολόκληρο χρόνο.

Τον Ιανουάριο του 2017 ο δήμαρχος σε δήλωσή του στην “Ε” είχε επισημάνει ότι μέσα στο μήνα ο Δήμος Καλαμάτας θα προκηρύξει την κυκλοφοριακή μελέτη της πόλης. Είχε παρατηρήσει πως “θα χρηματοδοτηθεί με όσα χρήματα χρειάζονται”, ενώ σίγουρη ήταν η αρχική χρηματοδότηση με τα 86.000 ευρώ που δόθηκαν από το Πράσινο Ταμείο για την εκπόνηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Το Μάιο ο κ. Νίκας επέρριπτε τις ευθύνες για την καθυστέρηση δημοπράτησης της κυκλοφοριακής μελέτης στο υπουργείο Περιβάλλοντος, που δεν είχε εκδώσει τις προδιαγραφές για την ανάθεση των μελετών για ΣΒΑΚ.

Από τότε η κυκλοφοριακή μελέτη αγνοείται. Για την αναγκαιότητα και τη σπουδαία σημασία της δεν υπάρχει η παραμικρή αμφισβήτηση.

Το κυκλοφοριακό της Καλαμάτας θέλει οργάνωση, σχέδιο, μελέτη από υπεύθυνους και ειδικούς, που θα κάνουν προτάσεις και το Δημοτικό Συμβούλιο θα αξιολογήσει και θα αποφασίσει. Απαιτείται σχέδιο τολμηρό και ρεαλιστικό, με ορίζοντα τα 30 και 50 χρόνια. Κυκλοφοριακή μελέτη για το σήμερα και το αύριο. Ετσι έχει ελπίδα η πόλη να βρει το σωστό δρόμο, να γίνει ακόμα πιο όμορφη, πιο σύγχρονη, πιο ανθρώπινη για τους πολίτες και πιο ελκυστική για τους επισκέπτες της.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018 14:42