Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 20:27

«Κέντρο», αλλά από πού;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Παρά τις όποιες ενστάσεις θα μπορούσαν να διατυπωθούν για επιμέρους -ή και για πιο ουσιαστικά- ζητήματα, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί ότι ο περιφερειακός της Καλαμάτας είναι ένα σημαντικό έργο που σε βάθος χρόνου θα διευκολύνει τη μεσσηνιακή πρωτεύουσα.

Ωστόσο η διευκόλυνση είναι μια… μεγάλη κουβέντα, μιας και για να γίνει εφικτή θα πρέπει να διασφαλίζονται προηγουμένως ορισμένες προϋποθέσεις. Μία από αυτές -κρίσιμη για έναν δρόμο που έχει σκοπό να εξυπηρετήσει τόσο την τοπική όσο και την υπερτοπική κίνηση- είναι η επαρκής και αμέσως κατανοητή σήμανσή του. Κάτι που εκτιμώ ότι δεν συμβαίνει στον περιφερειακό της Καλαμάτας.

Ας πάρουμε τις εξόδους του περιφερειακού δρόμου προς την Καλαμάτα. Σε όλες αναφέρεται απλώς η λέξη «κέντρο», χωρίς καμία άλλη αναφορά. Ναι, «κέντρο», αλλά από πού; Μέσω ποιου δρόμου; Της Παπαφλέσσα - Βασιλέως Γεωργίου; Της Αθηνών; Της Λεΐκων; Της Αρτέμιδος;

Πόσο δύσκολο ήταν να υιοθετηθεί η σχετική διευκρίνιση, όπως συμβαίνει, λόγου χάριν, στις εξόδους του περιφερειακού της Πάτρας αλλά και της Αττικής Οδού; Μια τέτοιου είδους σήμανση θα διευκόλυνε σημαντικά και τους ντόπιους, αλλά και τους επισκέπτες, οι οποίοι τώρα -ιδίως οι δεύτεροι- ψάχνονται για την έξοδο που θα επιλέξουν προς την πόλη.

Υποτίθεται ότι ένας από τους σκοπούς που εξυπηρετεί ο περιφερειακός είναι η ανακούφιση του αστικού ιστού από επιπλέον κυκλοφορία. Κάτι που δεν επιτυγχάνεται όμως, γιατί αν ο μη ντόπιος οδηγός βγει… κουτουρού από μια τυχαία έξοδο του περιφερειακού προς την πόλη και διαπιστώσει ότι δεν ήταν αυτή που έπρεπε, απλώς θα… κάνει βόλτες στην Καλαμάτα, ψάχνοντας να βρει πώς θα πάει εκεί που τελικά ήθελε.

Θεωρώ ότι η διευκρινιστική σήμανση είναι κάτι απλό να γίνει, έστω και εκ των υστέρων. Αυτό που δεν γνωρίζω, ωστόσο, είναι αν ο Δήμος Καλαμάτας συνεργάστηκε στην υφιστάμενη σήμανση του περιφερειακού ή παρέμεινε απλώς… παρατηρητής…

 

Βασίλης Γ. Μπακόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018 16:07