Τετάρτη, 09 Μαϊος 2018 22:54

Μουσείο για την πόλη της Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Μουσείο για την πόλη της Καλαμάτας

Τελετή μνήμης με αφορμή τη συμπλήρωση 77 χρόνων από τη μάχη της Καλαμάτας οργανώθηκε την Τρίτη στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, στο μνημείο του Πάρκου Σιδηροδρόμων.

Πρόκειται για μία μάχη ιδιαίτερης σημασίας μεταξύ των Γερμανών εισβολέων και των Συμμαχικών Δυνάμεων, την οποία -παρά το γεγονός ότι τιμάται εδώ και δεκαετίες- η Καλαμάτα δεν φαίνεται να την γνωρίζει επαρκώς, όπως συμβαίνει και με μία σειρά άλλων ιστορικών γεγονότων, που μέσα στο χρόνο σημάδεψαν την ιστορία της.

Με αφορμή όλα αυτά λοιπόν, ίσως να ήταν μία καλή ιδέα η μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας ενός μουσείου της πόλης της Καλαμάτας, το οποίο θα φώτιζε όλα τα ιστορικά γεγονότα που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στην πορεία της, αλλά και στη ζωή προσωπικοτήτων του μακρινού και πιο πρόσφατου παρελθόντος, που τίμησαν τη γενέτειρά τους με την προσφορά τους σε διάφορους τομείς.

Δεν πρόκειται φυσικά για κάποια καινοτόμο ιδέα, αλλά για αντιγραφή αντίστοιχων εγχειρημάτων από πόλεις του εξωτερικού αλλά και του εσωτερικού. Σε αρκετές από αυτές τις περιπτώσεις οι δημιουργοί έχουν καταφέρει αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες να συγκεντρώσουν και να παρουσιάσουν διάφορα ορόσημα των πόλεων παρουσιάζοντάς τα όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στους πολυάριθμους επισκέπτες.

Τέτοιες προσπάθειες φυσικά δεν στήνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Απαιτούν χρόνο, κόπο και φυσικά οικονομικούς πόρους. Μπορούν όμως να δημιουργούνται και να παρουσιάζονται σταδιακά, κάτι που ενδεχομένως θα ωθήσει ακόμα και τους ντόπιους να το επισκεφθούν περισσότερες από μία φορές και έτσι να “χτίσουν” μία σχέση εκπαιδευτικού χαρακτήρα με έναν τέτοιο χώρο.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2018 20:30

NEWSLETTER