Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 20:28

Ο εύκολος στόχος

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Η παραβατικότητα των ανηλίκων είναι ένα σοβαρό θέμα το οποίο κανονικά δεν θα έπρεπε να επανέρχεται προς συζήτηση μόνο όταν υπάρχει κάποια σύλληψη ή κάποια υπόθεση που εκδικάζεται στο Δικαστήριο Ανηλίκων, αλλά να διατηρείται στο προσκήνιο ως ένα θέμα που αφορά όλους μας.

Και μπορεί στη Μεσσηνία να μην έχουμε συχνά στην επικαιρότητα περιστατικά με ανήλικους παραβάτες, όμως σε όλη τη χώρα οι αστυνομικές αρχές, οι υπηρεσίες Επιμελητών Ανηλίκων αλλά και οι εκπαιδευτικοί αντιμετωπίζουν όλο και συχνότερα υποθέσεις παιδιών που επαιτούν, κλέβουν ή... πλακώνουν στο ξύλο συνομηλίκους τους.

Αυτοί οι ανήλικοι παραβάτες είναι στην πλειοψηφία τους από προβληματικές ή διαλυμένες οικογένειες (και δεν εννοούμε τα παιδιά χωρισμένων γονιών), ή ανήκουν σε κοινωνικές ομάδες με υψηλή παραβατικότητα όπως είναι οι Ρομά. Επίσης σε πολλές περιπτώσεις οι ίδιοι ανήλικοι συλλαμβάνονται ξανά και ξανά και φτάνουν και στα κρατητήρια.

Πολλά δε από αυτά τα παιδιά που έχουν παραβατική συμπεριφορά είναι γνωστά στο σχολείο ή στις γειτονιές τους, ενώ η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι ίσως ο κυριότερος παράγοντας που τα οδηγεί τελικά στην παρανομία. Συχνά μάλιστα σχηματίζουν συμμορίες με τους συνομηλίκους τους αναπτύσσοντας μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ τους. Είναι οι “νταήδες” που κάνουν κουμάντο και τους τρέμουν οι άλλοι. Ωστόσο τα παιδιά αυτά είναι θύματα είτε του περιβάλλοντος στο οποίο ζουν είτε κάποιου που τους εκμεταλλεύεται, αναγκάζοντάς τα να κλέψουν ή να ζητιανέψουν.

Πάντως οι περιπτώσεις ανηλίκων που υποβάλλονται σε ποινικό σωφρονισμό και οδηγούνται στο Ιδρυμα Αγωγής Βόλου είναι λίγες και οι περιπτώσεις αυτές αφορούν σοβαρές παραβάσεις του ποινικού δικαίου.

Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι υπάρχει προκατάληψη και από το κοινωνικό σύνολο. Κι όταν ακούει κανείς για ανήλικο Ρομά ή μετανάστη που έχει παραβατική συμπεριφορά... αμέσως βρίσκεται ο εύκολος στόχος που θα φορτωθεί όλα τα κακά.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 08 Ιουνίου 2018 17:31