Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 18:57

Εργα προτεραιότητας και ανάπτυξης τα αντιπλημμυρικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εργα προτεραιότητας και ανάπτυξης τα αντιπλημμυρικά

 

Οι χθεσινές καταιγίδες επιβεβαίωσαν ότι τα αντιπλημμυρικά είναι έργα προτεραιότητας, και κάθε αρχή που ασκεί εξουσία δεν πρέπει να εφησυχάζει και να αδιαφορεί για την υλοποίησή τους.

Ιδιαίτερα στην περιοχή μας οι φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 μας έδειξαν ότι το ενδιαφέρον πρέπει να είναι συνεχές και να στοχεύει στην προστασία και τη θωράκιση των περιοχών που επλήγησαν.

Στην Καλαμάτα υλοποιούνται δύο σημαντικά αντιπλημμυρικά στην παλιά εθνική οδό, από τη Θουρία έως το Ασπρόχωμα. Περιοχή που σε κάθε δυνατή βροχή πλημμυρίζει εδώ και χρόνια, απειλώντας τους διερχόμενους οδηγούς, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες, ενώ προκαλούνται και σοβαρά προβλήματα στην είσοδο των Επειγόντων στο Νοσοκομείο.

Τα δύο έργα πρέπει να συνεχιστούν και, παρότι υπάρχει η τουριστική περίοδος του καλοκαιριού, πρέπει να επιταχυνθούν, στην προοπτική να ολοκληρωθούν πριν τον ερχόμενο χειμώνα.

Αμεσα πρέπει να δημοπρατηθεί και το τρίτο αντιπλημμυρικό που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υποδομών, που θα συγκεντρώσει και θα μεταφέρει τα όμβρια από την Παναγίτσα και το στρατόπεδο στο Νέδοντα.

Στις προτεραιότητες είναι και οι μελέτες του “Μορέα” για τα αντιπλημμυρικά έργα στον αυτοκινητόδρομο, από τον περιφερειακό της Καλαμάτας μέχρι το Πήδημα και τ’ Αρφαρά και έως το διεθνές αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες τα αρμόδια υπουργεία, Υποδομών, Οικονομίας και Ανάπτυξης, οφείλουν να έχουν βρει τις πηγές χρηματοδότησης και να ανάψουν το πράσινο φως για τη δημοπράτηση και την υλοποίηση των έργων.

Από αυτές τις μελέτες θα εξαρτηθεί το αν πρέπει να γίνουν κι άλλα έργα και σε ποιες περιοχές, μέσα στην πόλη.

Για τον κεντρικό και ανεπτυγμένο τομέα της Καλαμάτας υπάρχει και η μελέτη της ΔΕΥΑΚ, που προβλέπει να συγκεντρώνει τα νερά στο ύψος της Ευριπίδου (στην Αγία Βαρβάρα) και να δίνει λύση στη Φαρών και την Ακρίτα. Είναι υποχρέωση της δημοτικής αρχής να διεκδικήσει την ένταξη και τη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Αλλωστε, υπάρχει και η δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση για ένταξη αντιπλημμυρικών έργων στο ΕΣΠΑ, που δεν είχε γίνει -κακώς- σε όλα τα προηγούμενα Κοινοτικά προγράμματα.

Καλές οι αναπλάσεις, αλλά τα αντιπλημμυρικά σώζουν ζωές και σηματοδοτούν την ανάπτυξη μιας περιοχής σε γερά θεμέλια.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Ιουνίου 2018 17:48
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Αρχοντικά μέσα και έξω Καλοκαιρινά οξύμωρα... »

NEWSLETTER