Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 12:45

Συνεννόηση για τα αντιπλημμυρικά

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

“Δεν μπορούμε να λύσουμε ζητήματα 100 ετών”, επεσήμανε ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, απαντώντας σε ερωτήσεις για τα προβλήματα στη διαχείριση των ομβρίων, που προκάλεσε η τελευταία κακοκαιρία.

Εχει δίκιο ο δήμαρχος, αλλά στο μισό. Δεν μπορείς να λύσεις τα αντιπλημμυρικά ζητήματα που διογκώθηκαν τα τελευταία 30 - 40 χρόνια στην πόλη και την ευρύτερη περιοχή μέσα σε 2 - 3 χρόνια. Τα εγκλήματα, οι αμέλειες, οι αδιαφορίες, τα στραβά μάτια στις καταπατήσεις και τα μπαζώματα, οι προτεραιότητες στις αναπλάσεις και τα έργα βιτρίνας δεν θεραπεύονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Χρειάστηκαν οι φονικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2016 για να υπάρξει αφύπνιση και να αποφασιστεί ότι δεν πάει άλλο. Ολοι αποδέχθηκαν ότι η κατάσταση της ανομίας και της αδιαφορίας θα πρέπει να πάρει τέλος.

Ετσι από τότε δόθηκαν χρήματα από την Πολιτεία και υλοποιούνται δύο μεγάλα αντιπλημμυρικά έργα στην παλιά εθνική οδό από το Ασπρόχωμα μέχρι τη Θουρία. Ενα τρίτο πρόκειται να δημοπρατηθεί στην πόλη της Καλαμάτας, ενώ ο “Μορέας” μελετάει σοβαρά έργα προστασίας στον αυτοκινητόδρομο από την πόλη έως το Πήδημα και τ’ Αρφαρά και το διεθνές αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Το στοίχημα είναι να βρεθούν τα χρήματα, τα 80 εκ. ευρώ, για να υλοποιηθούν τα σπουδαία αυτά έργα, που θα ανακουφίσουν και θα θωρακίσουν αντιπλημμυρικά την Καλαμάτα, για τα επόμενα 50 χρόνια. Με τα έργα αυτά αναμένεται να προστατευτούν οι περισσότερες από τις πιο ευάλωτες περιοχές της πόλης, αυτές που καταστράφηκαν το Σεπτέμβριο του 2016.

Πρόκειται για ένα στοίχημα που δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και μικροπολιτική εκμετάλλευση σε τοπικό - αυτοδιοικητικό και σε κεντρικό - κομματικό επίπεδο. Ολοι μαζί θα πρέπει να αναζητήσουν και να βρουν τα χρήματα για να γίνουν τα έργα.

Και ακόμα, να προχωρήσουν οι οριοθετήσεις, με πρώτη αυτή του Νέδοντα. Να ολοκληρωθεί η μελέτη για αντιπλημμυρικό Φαρών - Ευριπίδου και αντιπλημμυρικά έργα να ενταχθούν, επιτέλους, στο ΕΣΠΑ.

Τέρμα πια οι δικαιολογίες και οι μικροπολιτικές κόντρες.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 02 Ιουλίου 2018 12:43
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ο αναξιοποίητος Ταΰγετος Kalamata:21... 20 μήνες μετά »