Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 21:48

Δεν δικαιούνται ανοχή όλα τα παιδιά;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Δεν δικαιούνται ανοχή όλα τα παιδιά;

 

Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφτεί για την ακύρωση του Φεστιβάλ Δρόμου Καλαμάτας με απόφαση του δημάρχου Π. Νίκα, η οποία δίχασε την κοινωνία και επανέφερε το χάσμα των γενεών, τη διαμάχη της νεολαίας με τους μεγάλους.

Θα ήθελα να επικεντρωθώ σε μία από τις αιτιάσεις του δημάρχου, που προκάλεσε δικαιολογημένα προβληματισμό, ανησυχία και αντίδραση. Ηταν η άποψη για εκδήλωση βαρβαρότητας και η αναφορά πως “έβγαινε ο κόσμος στα μπαλκόνια και ούρλιαζε. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μας επιβάλουν τις μουσικές τους επιλογές. Είναι δικό τους θέμα, μπορεί να τις ακούν με τον τρόπο που θέλουν να τις ακούν”.

Θέτει ο δήμαρχος ζήτημα μουσικών επιλογών και απορρίπτει, βάζει στο περιθώριο τους νέους που ακούν σκληρό ροκ, εναλλακτική μουσική. Αποκλείει τους νέους που έχουν τις δικές τους “ιδιαίτερες” μουσικές προτιμήσεις.

Η πόλη της Καλαμάτας, ανεκτική στα διάφορα ρεύματα και ανοιχτή στον πολιτισμό, δημιουργική και πρωτοπόρα με διεθνή Φεστιβάλ Χορού και Χορωδιών, έγινε φοβική και κάνει διακρίσεις στη μουσική δημιουργία; Αποκλείει και βάζει στο περιθώριο τα παιδιά που δε συμφωνούν με τις μουσικές προτιμήσεις της πλειοψηφίας, του πολύ κόσμου;

Την περασμένη εβδομάδα ο δήμαρχος, απαντώντας σε ερώτηση για την ηχορύπανση στην Καλαμάτα, ζήτησε ανοχή στην παρανομία, “γιατί τα παιδιά είναι που διασκεδάζουν στο Ιστορικό Κέντρο και την Παραλία”. Τα εκατοντάδες παιδιά που συγκεντρώθηκαν στο Πάρκο Σιδηροδρόμων για το Φεστιβάλ, δεν είναι σαν τα άλλα παιδιά που διασκεδάζουν και δικαιούνται ανοχή; Είναι αποπαίδια, μπαχαλάκηδες που δεν αξίζουν ανοχή και δεν έχουν δικαιώματα στη διασκέδαση;

Σε μια εποχή που οι νέοι αμφισβητούν τα πάντα, που αντιδρούν στις δομές εξουσίας, που νιώθουν ότι δεν έχουν τις ευκαιρίες για εργασία και αξιοπρεπή ζωή που είχαν οι προηγούμενες γενιές, τέτοιες λογικές αποκλεισμού πρέπει να απορρίπτονται και ως σκέψη.

Δεν υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια, και οι φορείς εξουσίας οφείλουν να αντιμετωπίζουν με την ίδια ευαισθησία όλους τους νέους. Αποκλεισμοί και απαγορεύσεις οδηγούν στο περιθώριο και στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Οι οργανωτές του Φεστιβάλ Δρόμου, με την ανάληψη της ευθύνης και την ειλικρινή συγγνώμη για το λάθος που έκαναν, δείχνουν το δρόμο της υπεύθυνης στάσης.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Αυγούστου 2018 18:32

NEWSLETTER