Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 20:12

Μία από τα ίδια...

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Μία από τα ίδια...

Δεν είναι η πρώτη φορά -ούτε η πρώτη καλοκαιρινή περίοδος- στη διάρκεια της οποίας θα προκύψουν προβλήματα από την απουσία επαρκών χώρων στάθμευσης σε αρκετές παραθαλάσσιες τουριστικές περιοχές του νομού μας.

Για την περιοχή της Καλαμάτας -είτε ο λόγος γίνεται για τη Ναυαρίνου είτε για τη Μικρή Μαντίνεια- το… έργο είναι παλιό και το ξαναβλέπουμε κάθε καλοκαίρι. Λύσεις και «λύσεις» εκ των ενόντων, αδιαχώρητο, τσακωμοί και… ενίοτε κλήσεις από την Τροχαία.

Σε άλλες περιοχές, όπως στους προορισμούς της Μάνης, κοίτες ρεμάτων -κατά κανόνα… ανενεργών τα καλοκαίρια- διαμορφώνονται πρόχειρα σε χώρους στάθμευσης, ενώ πάρκινγκ περιορισμένης δυναμικότητας βρίσκει κανείς και σε ορισμένα από τα καταλύματα και τα καταστήματα εστίασης.

Εννοείται ότι θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από μια περιοχή να καλύπτει στο 100% τις ανάγκες στάθμευσης όλων των επισκεπτών που θα δεχτεί το καλοκαίρι· αυτό δεν γίνεται.

Υπάρχει, όμως, μια ουσιαστική διαφορά. Αλλο να μην μπορείς, ως περιοχή, ως δήμος, να καλύψεις το σύνολο των επισκεπτών σου, ως προς τους χώρους στάθμευσης, και άλλο να επιτρέπεις τη λειτουργία όλων και περισσότερων καταστημάτων τα οποία αδυνατούν να υποδείξουν πάνω από δύο ή τρεις τέτοιες θέσεις - παρ’ όλο που η διασφάλιση χώρου στάθμευσης, σε μια σχετική αναλογία με τη δυναμικότητα του καταστήματος, αποτελεί βασική προϋπόθεση.

Ετσι, ειδικά στην περιοχή της Μαντίνειας, έχουμε το φαινόμενο ο μισός αιγιαλός να είναι θερινά καταστήματα εστίασης και ο άλλος μισός να εξυπηρετεί ως χώρος στάθμευσης -εξαιρετικά περιορισμένων δυνατοτήτων, μιας και όσο αυγαταίνουν τα εποχιακά καταστήματα στον αιγιαλό, τόσο περιορίζεται ο όποιος «ελεύθερος» χώρος για να χρησιμεύσει ως πάρκινγκ.

Επιστροφή στο μηδέν επομένως, με συνέπεια κάθε καλοκαίρι απλώς να ζούμε σε… επανάληψη το προηγούμενο. Τόσο ως προς την ταλαιπωρία οδηγών, όσο και ως προς τις εξαγγελίες και τις ανακοινώσεις που θα γίνουν σχετικά με την έλλειψη χώρων στάθμευσης.

 

Βασίλης Γ. Μπακόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2018 15:05

NEWSLETTER