Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 19:17

Επιλογές που διαιωνίζουν την υστέρηση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Επιλογές που διαιωνίζουν την υστέρηση

 

Πριν από ένα χρόνο ακριβώς, σε αυτή τη στήλη έγραφα για τα σημαντικά έργα της Μεσσηνίας, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, με τίτλο “Εργα για το δημόσιο συμφέρον και όχι για παραγοντίσκους”.

Ηταν εποχή που οι σχέσεις της περιφερειακής αρχής με την αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη δεν είχαν διαταραχθεί και υπήρχε μια στοιχειώδης επικοινωνία κι ενημέρωση για τα έργα του νομού.

Εγραφα χαρακτηριστικά: “Σε απλές βελτιώσεις στρέφεται η Περιφέρεια Πελοποννήσου κι εγκαταλείπει τα μεγαλεπήβολα έργα σε σημαντικούς δρόμους της Μεσσηνίας. Το κάνει αυτό, γιατί συμβιβάζεται, προσαρμόζεται στη σκληρή πραγματικότητα, στα ελάχιστα χρήματα που υπάρχουν στο νέο ΕΣΠΑ και με ευθύνη δική της, της περιφερειακής αρχής.

Μιλάμε, σύμφωνα με την ενημέρωση από την Π.Ε. Μεσσηνίας και την αντιπεριφερειάρχη Ελ. Αλειφέρη, για τους δρόμους Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη και το τμήμα της 7ης επαρχιακής οδού Μεσσήνη - Εύα - Βαλύρα, καθώς και για το δρόμο Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι.

Συσκέψεις για τα έργα αυτά, για τον προγραμματισμό και την υλοποίησή τους έχουν γίνει στην Τρίπολη, υπό τον περιφερειάρχη και την αρμόδια αντιπεριφερειάρχη και με τη συμμετοχή της τοπικής αντιπεριφερειάρχη και αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων. Για τα ποσά που προγραμματίζονται και τα οποία θα διατεθούν για τη Μεσσηνία και την κάθε Περιφερειακή Ενότητα δεν υπάρχει καμία άλλη ενημέρωση. Είναι άγνωστο και το συνολικό διαθέσιμο ποσό του ΕΣΠΑ, του προγράμματος της Περιφέρειας για τους οδικούς άξονες, τους επαρχιακούς και τους εθνικούς δρόμους περιφερειακής αρμοδιότητας.

Για την επιλογή των έργων πρέπει να υπάρξει διαφάνεια, διαβούλευση με ανοιχτά χαρτιά, ενημέρωση και διάλογος σε κάθε νομό με τη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης και άλλων αρμόδιων τοπικών φορέων. Αυτό επιβάλλεται να γίνει, για να διασφαλιστεί η ιεράρχηση και να αποτυπωθούν με πειστικό τρόπο οι προτεραιότητες. Να επιλεγούν οι πιο σημαντικοί δρόμοι στο νομό, αυτοί που θα αποφέρουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος. Θα είναι ολέθριο και καταστροφικό να δώσεις εκατομμύρια ευρώ για ένα δρόμο στο πουθενά, στο βουνό, για μια θρησκευτική γιορτή σε μοναστήρι που συγκεντρώνει κόσμο μια φορά το χρόνο και να μην κάνεις την παραμικρή ουσιαστική βελτίωση στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο της Μάνης ή στο δρόμο Μεσσήνη - Εύα”.

Ενα χρόνο μετά δεν υπάρχει καμία εξέλιξη για τα δύο αυτά σημαντικά έργα της Μεσσηνίας και το μόνο που δημοπρατήθηκε, είναι το Μηλέα - Παναγία Γιάτρισσα, με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ. Με τέτοιες επιλογές η υστέρηση διαιωνίζεται, οι σημαντικοί δρόμοι της Μεσσηνίας παραμένουν τριτοκοσμικοί κι επικίνδυνοι.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2018 15:03

NEWSLETTER