Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 20:04

Το εργαλείο για την Καλαμάτα των επόμενων 50 χρόνων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Το εργαλείο για την Καλαμάτα των επόμενων 50 χρόνων

Η μικρή μελέτη για κυκλοφοριακά ζητήματα της Καλαμάτας και για επικίνδυνα σημεία, όπως η διάβαση στον ΟΑΕΔ στο Ασπρόχωμα και τα φανάρια στη Θουρία, δημοπρατήθηκε και έχει προσωρινό ανάδοχο.

Η μεγάλη και πιο σημαντική, αυτή για το κυκλοφοριακό μέσα στην πόλη, είναι σε εκκρεμότητα. Είναι αυτή που είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος πως θα ξεκινούσε με την ολοκλήρωση του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου και τη λειτουργία της Αρτέμιδος ως κύριας εισόδου της πόλης.

Το Μάιο η Οικονομική Επιτροπή του δήμου είχε εγκρίνει τους όρους της διακήρυξης για τη σύνταξη του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ) για την πόλη της Καλαμάτας, εκτιμώμενης αξίας 116.564,81 ευρώ συν ΦΠΑ 24% και χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο. Αυτή η κρίσιμη για την πόλη κυκλοφοριακή - συγκοινωνιακή μελέτη πρέπει να προχωρήσει χωρίς άλλες καθυστερήσεις.

Στην προκήρυξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών σημειωνόταν ότι «το σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται σε μια προσεκτική αξιολόγηση της τρέχουσας και της μελλοντικής απόδοσης του συστήματος αστικών μεταφορών, εξετάζοντας την υφιστάμενη κατάσταση, διαμορφώνοντας ένα επίπεδο αναφοράς έναντι του οποίου μπορεί να μετρηθεί η μελλοντική πρόοδος και καθορίζοντας στόχους απόδοσης και σχετικά “έξυπνους” στόχους για την καθοδήγηση της υλοποίησης του σχεδίου». Η υπηρεσία ξεκαθάριζε πως «θα μελετηθεί το σύνολο της πόλης της Καλαμάτας» και μεταξύ άλλων παρατηρούσε: «Οι μελετητές θα πρέπει να συγκεντρώσουν και να αποδελτιώσουν με δικά τους μέσα τα στοιχεία που απαιτούνται για την άρτια εκπόνηση της μελέτης. Ενδεικτικά αναφέρονται: Στοιχεία σχετικά με την ποιότητα και τη στάθμη εξυπηρέτησης του συστήματος δημοσίων συγκοινωνιών και ΚΤΕΛ. Θα εξεταστεί και η συμπληρωματικότητα με τα υπόλοιπα μέσα (ποδήλατο, βάδισμα). Στοιχεία και χαρακτηριστικά της στάθμευσης. Η ανάλυση θα γίνει για τις περιοχές που θα υποδειχθούν από την υπηρεσία (κυρίως στην Εμπορική Περιοχή). Στοιχεία σχετικά με την οδική ασφάλεια. Συναφείς μελέτες, έργα και παρεμβάσεις που προγραμματίζονται στην περιοχή μελέτης ή στις γειτονικές περιοχές και την επηρεάζουν».

Με όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς ότι η μελέτη αυτή, το ΣΒΑΚ, είναι το πιο σημαντικό εργαλείο για να εξυγιανθεί και να εκσυγχρονιστεί το κυκλοφοριακό της Καλαμάτας. Να γίνει η πόλη σύγχρονη, πιο ελκυστική και ανθρώπινη. Να συγκροτήσει τις αρχές και το συνολικό σχέδιο, στα οποία θα στηριχθεί για τα επόμενα 50 χρόνια για να διεκδικήσει και να πετύχει την ανάπτυξη που δικαιούται και που οραματίζονται οι πολίτες της.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2018 18:47

NEWSLETTER