Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 18:42

Εργο - σημαία μόνο στα λόγια

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εργο - σημαία μόνο στα λόγια

“Επανέρχομαι σε ένα θέμα καίριο για την περαιτέρω ανάπτυξη, ανάδειξη και επιβίωση θα έλεγα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης. Εννοώ το θέμα των έργων που ανήκουν στην αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης”.

Με ξεκάθαρο τρόπο ο καθηγητής Πέτρος Θέμελης εκφράζει την αγωνία και την ανησυχία του για την ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, για την οποία έχει δώσει τη ζωή του. Και ζητεί τη συνδρομή της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Δήμου Μεσσήνης, για να αναπτυχθεί η Αρχαία Μεσσήνη, για να γίνει πιο ελκυστική και πιο εύκολα προσβάσιμη, όπως αξίζει σε ένα τόσο σπουδαίο αρχαιολογικό τόπο.

Τα αυτονόητα ζητάει ο καθηγητής, αυτά που έπρεπε να είχαν δρομολογηθεί εδώ και χρόνια. Τα περισσότερα από τα οποία έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί χρόνια πριν. Από την εποχή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μεσσηνίας υπήρχε η μελέτη για το δρόμο Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, όπως και για το σημαντικό τμήμα της 7ης επαρχιακής Μεσσήνη – Εύα – Λάμπαινα. Και ώριμες να μην ήταν οι μελέτες για τα δύο κρίσιμα οδικά τμήματα, αν υπήρχε η βούληση σημαντικά κομμάτια θα είχαν γίνει από το ΕΣΠΑ, στην πρώτη θητεία της περιφερειακής αρχής Τατούλη.

Ηταν έργο – σημαία για την περιφερειακή αρχή ο δρόμος, αλλά μόνο στα λόγια. Στην πράξη άλλες ήταν οι προτεραιότητές της. Και μέσα σε αυτές δεν ήταν η Μεσσηνία.

Απλά θα υπενθυμίσω ότι 5 χρόνια πριν, στις 20 Σεπτεμβρίου 2013, στην υποδοχή της εικόνας της Παναγίας της Βουλκανιώτισσας στη Μεσσήνη, ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης είχε ανακοινώσει την ένταξη της βελτίωσης του δρόμου Μεσσήνη - Εύα στο ΠΕΠ του ΕΣΠΑ. Είχε πει τότε ότι “είναι το πρώτο έργο που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ από τον οδικό άξονα μέχρι την Αρχαία Μεσσήνη, που συνολικά ξεπερνάει τα 40 εκ. ευρώ”. Και είχε αναφέρει ότι το επόμενο διάστημα θα εντάξουν και το τμήμα της 7ης επαρχιακής από την Εύα μέχρι τη Λάμπαινα.

Κανένα τμήμα δεν εντάχθηκε και δεν έγινε το παραμικρό έργο από το ΕΣΠΑ. Ούτε από το νέο ΕΣΠΑ έχει γίνει κάτι. Αύριο, ίσως, ο κ. Τατούλης ξαναθυμηθεί το έργο - σημαία και κάνει καινούργιες ανακοινώσεις, 5 χρόνια μετά.

Η έκκληση αγωνίας του Πέτρου Θέμελη καταδεικνύει ότι οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν. Αν η Αρχαία Μεσσήνη δεν αποτελέσει προτεραιότητα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και για το Δήμο Μεσσήνης, για κάθε αρχή εξουσίας, ο καθηγητής θα ξανακάνει έκκληση, υποσχέσεις θα ξαναδοθούν και η Αρχαία Μεσσήνη θα περιμένει την ανάδειξη που της αξίζει.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018 17:00

NEWSLETTER