Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 18:09

Να ξηλωθούν οι παρανομίες και να αποκατασταθεί η νομιμότητα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Να ξηλωθούν οι παρανομίες και να αποκατασταθεί η νομιμότητα

Πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 ευρώ σε 3 βιοτεχνικές - βιομηχανικές μονάδες στον κάμπο μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης, για ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος σε αποστραγγιστικά κανάλια του ΓΟΕΒ, επέβαλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.

Οι αποφάσεις του κ. Τατούλη ελήφθησαν μετά από εισηγήσεις του ΚΕΠΠΕ Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, που πραγματοποίησε αυτοψίες στις 2 και 3 Μαΐου και διαπίστωσε τις παραβάσεις.

Η είδηση δημιουργεί ικανοποίηση και αισιοδοξία πως μπορεί να λυθεί το σοβαρό ζήτημα της ρύπανσης των αποστραγγιστικών καναλιών του ΓΟΕΒ από τον Μπουρνιά μέχρι το δρόμο Ασπρόχωμα - Μεσσήνη, στο βάλτο. Δείχνει ότι οι ελεγκτικές υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας κάνουν καλά τη δουλειά τους και πρέπει να την συνεχίσουν και να την ολοκληρώσουν.

Τα πρώτα πρόστιμα για τη ρύπανση έπεσαν στη ΔΕΥΑΚ για τον βιολογικό καθαρισμό και τη λυματολάσπη. Ηταν τις μέρες με την ανυπόφορη δυσοσμία και τη θολή εικόνα στη γράνα Μουτελάκη. Είχε διαπιστωθεί τότε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη διαχείριση της λυματολάσπης και πως η ΔΕΥΑΚ δεν τηρούσε τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. Ακολούθησαν έρευνες στις βιομηχανικές – βιοτεχνικές μονάδες της περιοχής, όπου βεβαιώθηκαν σοβαρές περιβαλλοντικές παραβάσεις, γι’ αυτό κι έπεσαν και τα χθεσινά πρόστιμα.

Ελεγχοι έχουν γίνει και στις κτηνοτροφικές μονάδες από την Επιτροπή Σταβλισμού της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, όπου και κει οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για παραβάσεις.

Από τον έλεγχο δεν γλίτωσε και ο ΓΟΕΒ Παμίσου, που έφαγε πρόστιμο 500 ευρώ και από τότε εντατικοποίησε τους καθαρισμούς σε κανάλια και χαντάκια αρμοδιότητάς του. Οι καθαρισμοί βοήθησαν τους ελέγχους του ΚΕΠΠΕ και τη διαπίστωση των παραβάσεων.

Ολα αυτά είναι το πρώτο βήμα, που όμως δεν φθάνει. Οι έλεγχοι πρέπει να συνεχιστούν και κυρίως να επικεντρωθούν στο ξήλωμα των παρανομιών και την αποκατάσταση της νομιμότητας. Μπήκαν τα πρόστιμα για συγκεκριμένους λόγους. Θα ελεγχθεί αν αυτοί οι λόγοι θα εκλείψουν και αν θα ξηλωθούν οι παρανομίες; Γιατί αν συνεχιστούν οι παρανομίες, η ρύπανση θα παραμένει και τα πρόστιμα θα μπαίνουν για τα μάτια του κόσμου.

Για να σταματήσει ο βάλτος να είναι η χαβούζα μιας περιοχής δίπλα στην Καλαμάτα, πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα τα αίτια της ρύπανσης. Με το μπάχαλο στη διοίκηση της Π.Ε. από την περιφερειακή αρχή δεν είμαστε αισιόδοξοι.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2018 18:15