Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 15:18

Τα “παπαγαλάκια” και η γραμμή από το “αφεντικό”

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Τα “παπαγαλάκια” και η γραμμή από το “αφεντικό”

Τα “παπαγαλάκια” φτιάχνουν κλίμα κι επιχειρούν να διαμορφώσουν καταστάσεις, να καθορίσουν τα πολιτικά πράγματα του τόπου. Αυτή την ερμηνεία έχω στο μυαλό μου για τα “παπαγαλάκια” που βρίσκονται και δρουν ανάμεσά μας.

Πάτησα στο Google για να βρω την επίσημη, την πιο τεκμηριωμένη άποψη. Βρήκα στο ιστολόγιο του Νίκου Σαραντάκου και αντιγράφω: «Το παπαγαλάκι βέβαια είναι υποκοριστικό του παπαγάλου, αλλά έχει πάρει αυτόνομη σημασία. Στο λεξικό Μπαμπινιώτη βρίσκουμε τη λέξη σε ιδιαίτερο λήμμα, με πρώτη σημασία την κυριολεκτική, τον μικρό παπαγάλο, και δεύτερη σημασία αυτόν που διασπείρει φήμες, συνήθως ανυπόστατες. Στο λεξικό Τριανταφυλλίδη, αντίθετα, το παπαγαλάκι δεν έχει δικό του λήμμα, ούτε καταγράφεται άλλη σημασία εκτός απ’ το υποκοριστικό… Οπότε, όταν κάποιος επαναλαμβάνει ή μιμείται άκριτα κάτι λέμε ότι παπαγαλίζει, όταν οι μαθητές αποστηθίζουν το μάθημα χωρίς να πολυκαταλαβαίνουν το νόημα λέμε ότι το έμαθαν “παπαγαλία” κι έτσι, λογικά, όσοι επαναλαμβάνουν φήμες ασύστατες με σκοπό την παραπληροφόρηση καθιερώθηκε να λέγονται παπαγαλάκια. Να σημειωθεί ότι το παπαγαλάκι δεν έχει ίδιον όφελος από τη φήμη που διαδίδει –ή τουλάχιστον δεν είναι ο κατεξοχήν ωφελημένος…

Η παλιότερη ανεύρεση που βρήκα είναι σε άρθρο του Κ. Τσαούση στο “Βήμα” το 1991, όπου στην περιγραφή της χειραγώγησης των μικροεπενδυτών αναφέρονται τα “περίφημα ‘παπαγαλάκια’ του χρηματιστηρίου” που έχουν ρόλο να μεταφέρουν στο κοινό μερικές αποκλειστικές πληροφορίες για την εταιρεία. Φυσικά ο όρος έγινε πασίγνωστος τα χρόνια της μεγάλης απάτης του χρηματιστηρίου, και ιδίως το 1999. Και επόμενο ήταν να διευρυνθεί η σημασία του και από τον τζόγο του χρηματιστηρίου να περάσει και στην πολιτική. Ετσι εξηγείται το γεγονός ότι το λήμμα “παπαγαλάκι” απουσιάζει και από το ΛΚΝ και από την πρώτη έκδοση του λεξικού Μπαμπινιώτη (και τα δύο το 1998) ενώ περιλαμβάνεται στην ανατύπωση 2005 του λεξικού Μπαμπινιώτη».

Στην περίπτωσή μας τα “παπαγαλάκια” παίρνουν τη “γραμμή” από το “αφεντικό” τους και κάνουν τη “βρόμικη” δουλειά που τους έχει ανατεθεί. Στόχος τους είναι να πλήξουν εκείνον που αμφισβητεί, που φαίνεται να έχει πολιτική ισχύ, κοινωνική αποδοχή και απειλεί πολιτικά το “αφεντικό”.

Οσο το τοπίο παραμένει θολό και δεν ξεκαθαρίζει το προεκλογικό σκηνικό, τόσο πιο πρόσφορο έδαφος βρίσκουν “παπαγαλάκια” και “αφεντικό”.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Οκτωβρίου 2018 15:22

NEWSLETTER