Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 20:59

Ο βιολογικός της Κορώνης και οι ευθύνες

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
Ο βιολογικός της Κορώνης και οι ευθύνες

Επιτέλους, μετά από χρόνια, μετά από καθυστερήσεις, παλινωδίες και υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος κατέθεσε πρόταση για την ένταξη στο πρόγραμμα “Φιλόδημος” του έργου της αποχέτευσης και του βιολογικού καθαρισμού Κορώνης, προϋπολογισμού 11.631.964 ευρώ. Την πρόταση κατέθεσε ο ίδιος ο δήμαρχος Δ. Καφαντάρης στο Μεσσήνιο υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση.

Θεωρώ ότι ο κ. Χαρίτσης γνωρίζει πόσο σημαντικό είναι για την Κορώνη και ευρύτερα για την περιοχή και τη Μεσσηνία το συγκεκριμένο έργο. Είναι ντροπή που ένας τόπος σαν την Κορώνη δεν έχει εδώ και τόσα χρόνια αποχέτευση και βιολογικό. Η ευθύνη βαραίνει τις δημοτικές και τις κοινοτικές αρχές της Κορώνης, όπως και τη σημερινή του Δ. Καφαντάρη, ενώ άμοιρη ευθυνών δεν είναι και η τοπική κοινωνία, που δεν αντέδρασε και δεν πίεσε για να δρομολογηθεί ένα τόσο σημαντικό έργο.

Δύο χρόνια πριν, τον Οκτώβριο του 2016 σημείωνα σε αυτή τη στήλη: “Σοβαρές εκκρεμότητες υπάρχουν ακόμα σε περιοχές της Μεσσηνίας με τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος. Εργα μείζονος σημασίας, που δεν έχουν γίνει παρότι πέρασαν 4 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Δίκτυα αποχέτευσης ακαθάρτων και βιολογικοί καθαρισμοί που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια κι έφθασαν τώρα να περιμένουν το νέο ΕΣΠΑ. Χαρακτηριστικές είναι οι δύο περιπτώσεις που κατέγραψε το ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα: Η πρώτη μετά από 15 χρόνια που πρωτοξεκίνησε, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης πήρε απόφαση οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να αναλάβουν την αρμοδιότητα επίβλεψης για τη μελέτη αποχέτευσης και βιολογικού καθαρισμού για τους πρώην Δήμους Αίπειας και Κορώνης. Τη μελέτη "πάλευε" από το 2001 η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας (η ΤΥΔΚ για την ακρίβεια) και αφού οι υπάλληλοι που είχαν ασχοληθεί είτε προήχθησαν είτε μετατέθηκαν, έπρεπε κάτι να γίνει. Για την αποχέτευση και το βιολογικό είχε ξεκινήσει διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Κορώνης και Αίπειας, η οποία ατύχησε, γιατί ο κάθε δήμος ήθελε το βιολογικό στα όρια του άλλου. Ο κόσμος αντιδρούσε, οι δήμαρχοι φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος, μην χάσουν τις ψήφους και δεν ξαναβγούν και χρόνια μετά, το 2016, ούτε η Κορώνη, ούτε ο Αγιος Ανδρέας, οι Χράνοι και η Λογγά έχουν βιολογικό. Και βιολογικό δεν έχει ούτε το Πεταλίδι. Ολη η Ανατολική Πυλία, μία από τις πιο τουριστικές περιοχές της Μεσσηνίας, μετά από 4 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, έχει αφήσει τη φυσική της ομορφιά απροστάτευτη”.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 18:38

NEWSLETTER