Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 20:37

Το συμφέρον του τόπου μας είναι πάνω απ’ όλα 

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

 

Μπορεί να πηγαίνει από εβδομάδα σε εβδομάδα και από μήνα σε μήνα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, για τη βελτίωση και την ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου, όμως η δρομολόγηση και η υλοποίηση του έργου φαίνεται να είναι δεδομένη και υπερκομματική.

Για το πιο σημαντικό οδικό έργο της Μεσσηνίας, που αποτελεί συνέχεια του αυτοκινητόδρομου του “Μορέα” στο νομό, έχουν δεσμευτεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στην Τρίπολη, στα τέλη Φεβρουαρίου και ο κ. Μητσοτάκης στην Πύλο, την περασμένη Κυριακή, μια μέρα μετά την αναπαράσταση της Ναυμαχίας του Ναβαρίνου. Οποια κυβέρνηση προκύψει στις επερχόμενες εκλογές οφείλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Και αν δεν το κάνει, θα υπάρχει η αξιωματική αντιπολίτευση να της υπενθυμίζει τις δεσμεύσεις του επικεφαλής της και να απαιτεί την τήρησή τους.

Αυτή είναι η θετική εξέλιξη που περίμενε εδώ και χρόνια η Μεσσηνία. Για να μην τα περιμένουμε όλα όμως μετά τις εκλογές, είναι η τωρινή κυβέρνηση που οφείλει να ολοκληρώσει τις προσπάθειες που έχει ξεκινήσει, ώστε “το νερό να μπει στο αυλάκι” και να μην χαθεί άλλος χρόνος. Και ας μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο. Πρέπει να τηρηθεί, επιτέλους, το τελευταίο χρονοδιάγραμμα που δόθηκε και μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Νοεμβρίου η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων να βρίσκεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και στα Δημοτικά Συμβούλια Μεσσήνης και Καλαμάτας. Στον προβλεπόμενο χρόνο να γίνει η διαβούλευση, να εκφραστούν οι απόψεις κάθε ενδιαφερόμενου και αρμόδιου και να γνωμοδοτήσει το Περιφερειακό Συμβούλιο. Να τρέξουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της οριστικής μελέτης και να κοπεί κάθε απόπειρα κωλυσιεργίας και σκόπιμων καθυστερήσεων με διάφορες προφάσεις.

Να οριστικοποιηθεί η πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου, να επιβεβαιωθεί στην πράξη, όπως λέγεται, ότι θα το χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Εγγύηση αποτελεί ότι την υλοποίηση του έργου έχει αναλάβει η Υπηρεσία των Συμβάσεων Παραχώρησης του υπουργείου Υποδομών. Η επιλογή του τρόπου που θα γίνει ο δρόμος, με επέκταση της σύμβασης παραχώρησης ή ως δημόσιο έργο, να αποφασιστεί υπερκομματικά, χωρίς η αντιπολίτευση (όποια και αν είναι) να κατηγορεί την κυβέρνηση (όποια και αν είναι) ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα των εθνικών εργολάβων.

Μικροπολιτική και μικροκομματικές αντιπαραθέσεις δεν χωρούν στο σημαντικότερο έργο της Μεσσηνίας. Το συμφέρον του τόπου μας και των ανθρώπων του είναι πάνω απ’ όλα και απαιτεί συνεννόηση.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2018 20:04