Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 14:13

Η φετινή χρονιά με τον δάκο να γίνει μάθημα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η φετινή χρονιά με τον δάκο να γίνει μάθημα

Το φετινό πρόγραμμα δακοκτονίας στη Μεσσηνία ολοκληρώθηκε, αλλά οι κίνδυνοι από τον δάκο και κυρίως από την κερκόσπορα και το γλοιοσπόριο παραμένουν.

Γι’ αυτό και οι παραγωγοί ελαιολάδου πρέπει να μεριμνούν και να δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα για την κατάσταση του ελαιοκάρπου μέχρι τη συλλογή του.

Ιδιαίτερη φροντίδα και επιμέλεια οφείλουν να δείχνουν οι παραγωγοί καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής χρονιάς, αν ενδιαφέρονται πραγματικά για το προϊόν τους, για το λάδι που θα βγάλουν. Οι επιμελείς παραγωγοί δικαιώνονται και θα δικαιωθούν και φέτος που η υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας ήταν προβληματική και απέτυχε να προστατεύσει τον ελαιόκαρπο από τον δάκο.

Οι καιρικές συνθήκες δεν βοήθησαν φέτος, όπως έκαναν πέρυσι, στην καταπολέμηση του δάκου. Αντίθετα, ευνόησαν την ανάπτυξή του, την αύξηση των πληθυσμών του. Από το χειμώνα που ήταν ήπιος ξεκίνησε το κακό. Και ο βροχερός Ιούνιος έδωσε την τροφή για την επέκταση του δάκου. Τη χαριστική βολή έδωσε η ανετοιμότητα της Πολιτείας, που κολλημένη στις γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστέρησε εγκληματικά την έναρξη των ψεκασμών.

Η φετινή χρονιά, λόγω των ζημιών και των χαμηλών τιμών του ελαιολάδου, είναι πολύ δύσκολη για τους παραγωγούς και της Μεσσηνίας. Είναι η χρονιά που πρέπει να γίνει μάθημα και να αφυπνίσει την Πολιτεία. Δεν υπάρχει πλέον δικαιολογία, ούτε άλλοθι με τον καιρό που δεν βοηθάει την παραγωγή ελαιολάδου.

Η κλιματική αλλαγή έχει αλλάξει τα δεδομένα και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να προσαρμόσει τις διαδικασίες στη νέα πραγματικότητα. Οι διαδικασίες πρέπει να ξεκινούν από νωρίς και τον Απρίλιο όλοι οι παράγοντες που συμμετέχουν στη δακοκτονία να είναι ετοιμοπόλεμοι. Οι παγίδες να μπουν όταν πρέπει, οι τομεάρχες δακοκτονίας να έχουν προσληφθεί έγκαιρα από το Μάιο και οι δολωματικοί ψεκασμοί με τους εργολάβους να προλάβουν και να εξοντώσουν τον δάκο πριν μεγαλώσει κι επεκταθεί.

Το υπουργείο έχει εμπειρία, οργανώνει τη δακοκτονία χρόνια και είναι ανεπίτρεπτο να μην έχει μάθει από τις αποτυχίες των τελευταίων χρόνων.

Σε όλο αυτό το σύστημα υπάρχει και η ευθύνη των παραγωγών, των αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων που οφείλουν να παρακολουθούν και να έχουν ενεργό ρόλο στην επιτυχία του προγράμματος. Ο ρόλος τους είναι ουσιαστικός και όχι συνδικαλιστικός, διεκδικητικός και διαμαρτυρίας κατόπιν εορτής.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 26 Οκτωβρίου 2018 13:48

NEWSLETTER