Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 19:43

Δεν υπάρχει πλέον πισωγύρισμα για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Δεν υπάρχει πλέον πισωγύρισμα για το αεροδρόμιο Καλαμάτας

 

Είναι σημαντική η απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών για την αξιοποίηση του αεροδρομίου Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” με σύμβαση παραχώρησης ή με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ),

μαζί με άλλα 22 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Μπορεί η απόφαση να καθυστέρησε, όμως ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη του αεροδρομίου. Βάζει τις βάσεις, πάνω στις οποίες θα κινηθεί και η επόμενη κυβέρνηση. Προσανατολίζεται σε ένα μοντέλο ανάπτυξης, στο οποίο φαίνεται να συμφωνούν οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας. Μοντέλο που είναι μονόδρομος, καθώς όλες οι εξαγγελίες από την εποχή των παχιών αγελάδων μέχρι τις πιο πρόσφατες της περιφερειακής αρχής Πελοποννήσου για εκσυγχρονισμό του αεροδρομίου 15 και 25 εκ. ευρώ, έμειναν στα λόγια και τις πήρε ο αέρας.

Η απόφαση του υπουργού ανοίγει το δρόμο, που θα είναι μακρύς μέχρι να οριστικοποιηθεί ο τρόπος αξιοποίησης, να βρεθεί ο ενδιαφερόμενος επενδυτής και τα έργα να γίνουν πράξη. Ομως πλέον δεν υπάρχει πισωγύρισμα, ούτε κανείς σοβαρός πολιτικός παράγοντας του τόπου μπορεί πλέον να κάνει πολιτικά παιχνίδια και να κοροϊδεύει τον κόσμο πως η Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να διεκδικεί και ένα δεύτερο συμπληρωματικό αεροδρόμιο στην Τρίπολη.

Στην απόφαση του υπουργού σημειώνεται πως “είναι αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος που συνδέονται με την τουριστική ανάπτυξη της χώρας και την αύξηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, η διερεύνηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης των 23 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας”, με αυτό της Καλαμάτας να είναι από τα πιο σημαντικά.

Κλείνοντας, να υπενθυμίσω ανακοίνωση της περιφερειακής αρχής τον Οκτώβριο του 2013 για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, που δικαιώνει τις απόψεις αυτές: “Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας είχαμε τονίσει σε κάθε τόνο την κομβική σημασία του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαστήκαμε από την πρώτη ημέρα σκληρά. Δεσμεύσαμε τους απαιτούμενους πόρους 25 εκ. ευρώ περίπου, προκειμένου το αεροδρόμιο της Καλαμάτας να αναβαθμιστεί και να γίνει ένα σύγχρονο αεροδρόμιο. Στο περιφερειακό πρόγραμμα της Περιφέρειάς μας δεν υπήρχε άξονας που να δικαιολογεί τη χρηματοδότηση έργων υποδομής στα αεροδρόμια. Η Περιφερειακή Διοίκηση είναι αυτή που πήρε την πρωτοβουλία και δέσμευσε αυτό το υπέρογκο ποσό, το οποίο συνεχίζει ασφαλώς να είναι δεσμευμένο. Στην κατεύθυνση αυτή, ο περιφερειάρχης έχει κάνει πολλές συναντήσεις εργασίας με τους αρμόδιους (ΥΠΑ και ΓΕΑ) και είμαστε σε αναμονή των φακέλων που οφείλει να καταθέσει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας στη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου, προκειμένου να εντάξουμε το θεμελιώδες αυτό έργο στο ΕΣΠΑ της τρέχουσας περιόδου”.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018 16:43

NEWSLETTER