Τετάρτη, 07 Νοεμβρίου 2018 15:38

Εν κινήσει προς τα... ίδια;

Γράφτηκε από τον 
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)
Εν κινήσει προς τα... ίδια;

Ολα στη Μεσσηνία -και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, βεβαίως- φαίνεται ότι αρχίζουν πλέον να εξελίσσονται με βάση όσα επιτάσσει μια μακρά προεκλογική περίοδος, ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές την άνοιξη του επόμενου χρόνου.

Μέχρι στιγμής όλα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο κινούνται και περιστρέφονται γύρω από τη συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, το θεσμικό πλαίσιο της οποίας την κάνει τελείως διαφορετική από όλες τις ανάλογες προηγούμενες.

Κατά τα άλλα, δεν πρέπει να ξαφνιαστεί κανείς όταν αρχίσουν ορισμένοι επάνω σε μπαλκόνια και εξέδρες να παραμυθιάζουν -για απειροστή φορά- κάποιους στις πλατείες ότι θα μεταμορφωθούν, ξανά-μανά, σε... “κυρίαρχο λαό”, λαό... πυρίμαχο, λαό ευγνώμονα, λαό τιμωρό, λαό που “δεν ξεχνά”, λαό που... “όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει”...

Δεν ξέρω αν η μνήμη μας ως λαός γενικώς... αδυνάτιζε όλο και περισσότερο ανά τακτά -ή και... άτακτα- χρονικά διαστήματα που εξαγγέλλονταν εθνικές ή αυτοδιοικητικές εκλογές με συνέπεια πλέον να έχει καταστεί ασθενέστερη αυτής των εκάστοτε κυβερνώντων. Αγνοώ επίσης αν η τσίπα των εκάστοτε κυβερνώντων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο όλο και χάνεται, ασχέτως πόσα χρόνια έχουν διατελέσει στο τιμόνι του δήμου, της Περιφέρειας, της χώρας... Δύσκολο επίσης είναι να εντοπιστεί -πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- έστω κι ένας άνθρωπος που θα πάει να ψηφίσει επειδή διάβασε ή άκουσε, άρα γνωρίζει, τις θέσεις και το πρόγραμμα του συνδυασμού ή του κόμματος που επέλεξε.

Μέχρι του χρόνου την άνοιξη, πάντως, θα πρέπει να περιμένουμε γερές κόντρες μεταξύ των υποψηφίων -και μακάρι αυτές να εστιαστούν σε ζητήματα ουσίας και όχι σε... ξεκατινιάσματα εκατέρωθεν. Ως τότε, λοιπόν, έχουμε κάποιον σχετικό χρόνο να ακούσουμε, να αναλύσουμε, να κρίνουμε θέσεις αλλά και πρόσωπα. Αν και αυτή τη φορά πέσουμε στα ίδια, θα σημαίνει ότι είμαστε πλέον σε δρόμο χωρίς επιστροφή, ως πολίτες, ως σκεπτόμενοι άνθρωποι, ως κοινωνίες.

Η βλακεία, ο εγωισμός και η καλή υγεία είναι οι τρεις προϋποθέσεις για την ευτυχία, αν όμως η βλακεία απουσιάζει χάνεται το παν” έλεγε ο Φλομπέρ...

 

Βασίλης Γ. Μπακόπουλος

 

 

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση


NEWSLETTER