Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 13:13

Αλλο πρόληψη, άλλο αστυνόμευση

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)




Νικολέττα Κολυβάρη

Tα τοπικά συμβούλια πρόληψης εγκληματικότητας έχουν χαρακτήρα καθαρά συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό. Η δράση τους αφορά στην πρόληψη του εγκλήματος και των παραβατικών συμπεριφορών. Αυτό όμως οι περισσότεροι, πολίτες και αυτοδιοικητικοί, δεν το έχουν κατανοήσει ή δεν θέλουν να καταλάβουν ότι ο σκοπός ύπαρξης των συμβουλίων είναι η κοινωνική πρόληψη κι όχι οι πολιτικές ασφάλειας.
Δυστυχώς, με ευθύνη των αιρετών, βγαίνει προς τους πολίτες μια στρεβλή εικόνα για το ρόλο ειδικά των ομάδων περιφρούρησης οι οποίες βλέπουν τον εαυτό τους σαν μια πολιτοφυλακή "αμέσου δράσεως" που νομιμοποιείται να υποκαθιστά τη δουλειά της Αστυνομίας. Διακινδυνεύοντας έτσι να ξεκινήσει ένα κυνήγι μαγισσών για συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες! Ηδη καταγράφονται κάποια μεμονωμένα περιστατικά, κατά τα οποία οι περιπολίες από πολίτες οδήγησαν σε εκτράχυνση της συμπεριφοράς έναντι των μεταναστών και των τσιγγάνων.
Βέβαια, η ευαισθητοποίηση των δημοτών είναι -και πρέπει να είναι- άμεση προτεραιότητα των τοπικών συμβουλίων πρόληψης εγκληματικότητας. Και αυτός είναι ένας από τους στόχους της ύπαρξής τους: η μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και η μείωση των πιθανοτήτων να πέσουν θύματα εγκληματικής ενέργειας. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να δίνεται η ιδέα στους συμμετέχοντες ότι ασκούν εξουσία ή ακόμα χειρότερα ότι έχουν δικαιώματα αυτοδικίας.
Η διάκριση των ορίων πρέπει να μπει στις προτεραιότητες των αιρετών, χωρίς αυτό να σημαίνει, επαναλαμβάνουμε, ότι οι πολίτες δεν συμμετέχουν με διάφορους τρόπους στην αντιεγκληματική πολιτική. Υπάρχουν ωστόσο και άλλοι τομείς συνεργασιών - π.χ. με σχολεία, συλλόγους και φορείς - με σκοπό την αναβάθμιση του κοινωνικού περιβάλλοντος, τη χάραξη πολιτικών κατά του κοινωνικού αποκλεισμού, πολιτικών κοινωνικής αλληλεγγύης και επανένταξης περιθωριοποιημένων ατόμων.
Ο τομέας της πρόληψης απαιτεί την ενεργή συμμετοχή μας. Σε καμία περίπτωση ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέψουμε ότι η ανάγκη για περισσότερη ασφάλεια των πολιτών μπορεί να οδηγήσει σε ακραίες συμπεριφορές.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Μαρτίου 2012 13:14