Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 18:47

Σεξουαλική βία

Γράφτηκε από την
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
Εχουν περάσει 8 χρόνια αλλά από μέσα μου δεν σβήνουν οι εικόνες και τα συναισθήματα από εκείνη τη δίκη. Κάθε φορά που ένα νέο κρούσμα σεξουαλικής βίας με θύμα μια νεαρή γυναίκα βγαίνει στη δημοσιότητα, σκέφτομαι εκείνο το κορίτσι.
Τώρα πια θα είναι 26 χρονών -ήταν 14 όταν συνέβη. Στη δίκη τότε, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Καλαμάτας, πήρα μια ιδέα για όλα όσα υπομένουν τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων (και) στα ακροατήρια των δικαστηρίων. Το θύμα μια 18χρονη κοπέλα, που στα 14 χρόνια της την εκμεταλλεύτηκαν σεξουαλικά δύο μεγαλύτεροι άνδρες, ενώ αυτή βρισκόταν σε κατάσταση μέθης. 
Η διαδικασία έγινε με ακροατήριο και οι συγγενείς των κατηγορουμένων κατέθεταν "τέρατα" για την προσωπικότητα της κοπέλας και την ηθική της, όπως και για την ηθική της μητέρας της. Ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας του δικαστηρίου κράτησαν όσο μπορούσαν τις ισορροπίες του τρόμου, αλλά το πρόβλημα ξεκινά από αλλού. 
Οι σεξουαλικές κακοποιήσεις συχνά πηγάζουν από κοινωνικές προκαταλήψεις, από την έλλειψη ισότητας και τις διακρίσεις που κάνουν "ανεκτή" αυτού του είδους τη βία. Εξάλλου οι καταθέσεις των μαρτύρων κινήθηκαν στο πνεύμα "αυτή τα ήθελε" και "τους προκάλεσε με τη συμπεριφορά της". 
Κανείς δεν αναρωτήθηκε για ένα δευτερόλεπτο πόσο εξευτελιστικό ήταν για το ίδιο το θύμα να περιγράφει τι έζησε ή να υπομένει τις σκληρές κάποιες φορές ερωτήσεις της υπεράσπισης. Κανείς επίσης δεν εστίασε στην ηλικία του κοριτσιού όταν συνέβη ό,τι συνέβη! Αντίθετα, γι' αυτούς οι δράστες έπρεπε να μείνουν ατιμώρητοι γιατί... προκλήθηκαν. 
Με αυτές τις λογικές ενθαρρύνονται και διαιωνίζονται αυτές οι καταστάσεις και δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Η απόδοση δικαιοσύνης με έναν άλλο τρόπο είναι λοιπόν επιτακτική ηθική υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στα θύματα. Ενα ειδικής σύνθεσης δικαστήριο για την εξέταση υποθέσεων σεξουαλικής βίας και μια αλλαγή στη νομολογία θα έδιναν ώθηση και στην κοινωνία ώστε να αλλάξει τον τρόπο σκέψης. 
Γιατί με τις επικρατούσες συνθήκες, η σεξουαλική βία συνήθως δεν καταγγέλλεται, ούτε τιμωρούνται επαρκώς κάποιες μορφές της. 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 06 Δεκεμβρίου 2018 16:42