Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2018 18:14

Η κοροϊδία και η απόδειξη για την υστέρηση του τόπου

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Ενας χρόνος σημαντικός για τα ζητήματα του τόπου μας φθάνει στο τέλος του.

Ενας χρόνος με προσδοκίες κι ελπίδες, που δεν ικανοποιήθηκαν, που χάθηκαν στην πορεία της διαδρομής. Με την ολοκλήρωσή του είναι χρέος μας να κάνουμε αποτίμηση, απολογισμό για τα μεγάλα και σημαντικά που αντί να προοδεύσουν και να δρομολογηθούν, έμειναν στάσιμα, βάλτωσαν.

Σε μια χρονιά που το ΕΣΠΑ βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν έγινε και δεν δρομολογήθηκε κανένα μεγάλο έργο για τη Μεσσηνία. Και αυτό παρά το Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο, στα τέλη Φεβρουαρίου στην Τρίπολη και τις υποσχέσεις πρωτίστως του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και δευτερευόντως του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη.

Δεν υπήρξε πρόοδος για τους οδικούς άξονες Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη και Τσακώνα - Καλό Νερό, οι οποίοι αποτελούν τη συνέχεια του αυτοκινητόδρομου στο εσωτερικό της Μεσσηνίας. Για τον πρώτο και ιδιαίτερα για το τμήμα Καλαμάτα - Ριζόμυλος, έφυγε το 2018 και η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη βελτίωση - ανακατασκευή του υφιστάμενου δρόμου δεν έφθασε ακόμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου και στα Δημοτικά Συμβούλια Καλαμάτας και Μεσσήνης. Και να φθάσουν τώρα, θα πέσουν μέσα στην προεκλογική περίοδο και θα είναι κρίμα και άδικο να αποτελέσουν μαγιά για πολιτικάντικη αντιπαράθεση και μικροπολιτική σκοπιμότητα. Και είναι πιθανό να δούμε και το παιχνίδι της “κολοκυθιάς” ανάμεσα στην υφιστάμενη και την παραλιακή χάραξη.

Στα αζήτητα έμεινε και το έργο των δικτύων στο Φιλιατρινό φράγμα, που είναι απαραίτητο για να λειτουργήσει το φράγμα και να ποτίσει τον κάμπο της Τριφυλίας.

Στα λόγια έμεινε και το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του αυτοκινητόδρομου από την Καλαμάτα μέχρι το Πήδημα και το αεροδρόμιο, που μελετάει ο “Μορέας”.

Καμία πρόοδος δεν σημειώθηκε και στα σημαντικά έργα οδοποιίας που αφορούν την Περιφέρεια. Κανένα δεν εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το Μεσσήνη - Εύα - Λάμπαινα - Αρχαία Μεσσήνη, το έργο - σημαία της περιφερειακής αρχής, καθώς και για το δρόμο Φιλιατρά - Γαργαλιάνοι. Προεκλογικά πιθανόν ο Π. Τατούλης να δώσει καμιά νέα υπόσχεση, σαν και αυτές που έχει δώσει χρόνια τώρα.

Το μόνο έργο που δρομολογήθηκε ήταν ο δρόμος Μηλέα - Παναγία Γιάτρισσα, με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ. Μεγαλύτερη κοροϊδία για τη Μάνη και τη Μεσσηνία δεν υπάρχει. Είναι η απόδειξη για την υστέρηση και τη μιζέρια του τόπου, από τη στιγμή που στον κεντρικό επαρχιακό δρόμο της Μάνης δεν έγινε καμία ουσιαστική βελτίωση.