Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 18:03

Η συνεννόηση είναι πιο επιτακτική από ποτέ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Πριν από ένα χρόνο περίπου έγραφα σε αυτήν εδώ τη στήλη, με θέμα “Συνεννόηση τοπικών φορέων για έργα και επιδιώξεις”, για την ανάγκη και την υποχρέωση Δήμος Καλαμάτας (και οι άλλοι δήμοι), Επιμελητήριο και άλλοι παραγωγικοί φορείς της Μεσσηνίας “να συμφωνήσουν στα μεγάλα έργα και να προτάξουν εκείνα που είναι πιο ώριμα και μπορούν να δρομολογηθούν σύντομα”.

Ενα χρόνο μετά δεν έχει γίνει τίποτα ουσιαστικό και οι εκκρεμότητες για τα σημαντικά ζητήματα του τόπου μας παραμένουν.

Εγραφα χαρακτηριστικά τότε: «Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας έχει συνεχείς επαφές το τελευταίο διάστημα με κυβερνητικά στελέχη, για την αξιοποίηση των ΣΔΙΤ για έργα σχολικών κτηρίων και αθλητικών υποδομών και κυρίως για το αεροδρόμιο και το λιμάνι. Σωστά κάνει, αφού χρήματα από το κράτος δεν υπάρχουν και από την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι περιορισμένα. Και με τις κινήσεις του αυτές φαίνεται να καλύπτει ένα κενό που υπάρχει στην εκπροσώπηση της Μεσσηνίας, αφού το αεροδρόμιο και το λιμάνι αφορούν όλο το νομό και την ανάπτυξή του και όχι μόνο. Στη συνάντηση του Επιμελητηρίου με τους υπουργούς, για τα σημαντικά έργα υποδομής, ο πρόεδρος του φορέα Βαγγέλης Ξυγκώρος σημείωσε: “Πιστεύουμε ότι η περιοχή μας μπορεί και πρέπει να είναι εξωστρεφής, να είναι ανοικτή σε χώρες και αγορές εκτός Ελλάδας, να καταστεί η νότια πύλη της χώρας μας προς τη Μεσόγειο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί σήμερα που έχει ολοκληρωθεί ένα μέρος των οδικών υποδομών, αλλά θα διασφαλισθεί εάν ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες συγκοινωνιακές υποδομές (οδικός άξονας Πάτρα - Πύργος - Καλαμάτα, η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου προς Πάτρα και Αθήνα, η βελτίωση των υποδομών του αεροδρομίου, του λιμένα της Καλαμάτας και της Κυπαρισσίας, ο περιφερειακός δακτύλιος της Μεσσηνίας)”».

Κατέληγα, ότι “για να λυθούν αυτά τα ζητήματα, για να υπάρξει συντονισμός αιτημάτων και διεκδικήσεων, για να γίνει ιεράρχηση και να τεθούν προτεραιότητες αρχές και φορείς του τόπου, Δήμος Καλαμάτας (και οι άλλοι δήμοι), Επιμελητήριο και άλλοι παραγωγικοί φορείς οφείλουν να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να συνεννοηθούν. Να συμφωνήσουν στα μεγάλα έργα και να προτάξουν εκείνα που είναι πιο ώριμα και μπορούν να δρομολογηθούν σύντομα. Οπως είναι τα αρδευτικά στο Φιλιατρινό φράγμα και ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος”.

Ενα χρόνο μετά δεν υπάρχει εξέλιξη ούτε για τα αρδευτικά στο Φιλιατρινό, ούτε για το δρόμο Καλαμάτα - Ριζόμυλος, ούτε για τα ΣΔΙΤ για έργα σχολικών κτηρίων και αθλητικών υποδομών.

Η συνεννόηση, αλλά όχι προεκλογικά, είναι πιο επιτακτική από ποτέ.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 15:30