Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 14:23

Οχι μικροπολιτική εκμετάλλευση για τον Ταΰγετο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

Είναι σοβαρό το ζήτημα των κατολισθήσεων στον Ταΰγετο, με το φαινόμενο του ερπυσμού να φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη. Απαιτεί σοβαρότητα, υπευθυνότητα, μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες και προεκλογικά παιχνίδια.

Οι ειδικοί επιστήμονες του ΙΓΜΕ και του ΓΕΩΤΕΕ ήρθαν, πραγματοποιούν τις αυτοψίες και την έρευνα που επιβάλλεται, για να εντοπίσουν τις αιτίες του κακού και να υποδείξουν τις λύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών και την οριστική προστασία και θωράκιση της περιοχής, δρόμων και σπιτιών.

Οσοι βιάζονται να εκμεταλλευτούν μικροπολιτικά την κατάσταση και να κατατροπώσουν τον “αντίπαλο” που... αδιαφορεί, ψαρεύουν σε θολά νερά, “ποντάρουν” στη λάσπη και την καταστροφή.

Θα πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είμαστε όλοι σανοφάγοι και δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου. Γνωρίζουμε τι έχει (και δεν έχει) γίνει όλα αυτά τα χρόνια στον Ταΰγετο, ιδιαίτερα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1998 και του 2007. Θυμόμαστε τι υποσχέσεις είχαν δοθεί και πόσο αγνοήθηκαν, ξεχάστηκαν, χωρίς ντροπή και μια έκφραση συγγνώμης.

Δεν ξεχάσαμε ότι μετά τις πυρκαγιές του 2007 ο Δήμος Καλαμάτας δεν πήρε τα χρήματα που δικαιούντο ο Ταΰγετος, για την αποκατάσταση και την ανασυγκρότησή του, αλλά δόθηκαν χρήματα σε γειτονικό (καποδιστριακό) δήμο του κάμπου, γιατί ο δήμαρχός του... ήταν ικανός, πίεσε την κυβέρνηση και δικαιώθηκε. Ενώ αντίθετα, όπως μας έλεγαν τότε, ο δήμαρχος Καλαμάτας δεν... ήταν ικανός, δεν πίεσε την κυβέρνηση όσο έπρεπε, παρότι ήταν της δικής του κομματικής προτίμησης.

Θυμόμαστε κάποιο σχέδιο ανάδειξης και αξιοποίησης του Ταϋγέτου, που είχε φέρει η περιφερειακή αρχή στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου, αλλά μόνο για την πλευρά του βουνού που βρίσκεται στη Λακωνία. Και όταν αντέδρασαν οι Μεσσήνιοι σύμβουλοι, είπαν να μπει όλος ο Ταΰγετος, αλλά χρόνια τώρα κανένα σχέδιο για την ανάδειξη του Ταϋγέτου -ούτε από δω ούτε από κει- έχει εμφανιστεί και έχει προχωρήσει.

Αντί να κάνουν την αυτοκριτική τους και να σιωπούν, κουνάνε και το δάχτυλο.

Τα 6 εκ. ευρώ που δόθηκαν τελευταία, συνολικά, από την κυβέρνηση για τον Ταΰγετο, πρέπει να αξιοποιηθούν και να πιάσουν τόπο. Ιδιαίτερα για τα 3 εκ. ευρώ στην Περιφέρεια, που ακόμα δεν έχει γίνει δημοπρασία και συντάσσεται η μελέτη, δεν πρέπει να πάνε για ασφαλτοστρώσεις, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Θα είναι έγκλημα, και όχι εξ αμελείας πλέον.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2019 12:48