Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 18:18

Η ειλικρινής συζήτηση δεν άνοιξε ποτέ

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Η ειλικρινής συζήτηση δεν άνοιξε ποτέ

 

Με αφορμή τη χθεσινή κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας των κατοίκων των χωριών του Δήμου Καλαμάτας για την έξαρση της παραβατικότητας, αναζήτησα και βρήκα πρωτοβουλίες που έμειναν στα λόγια και η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Για μία απ’ αυτές έγραφα τον Ιούνιο του 2017, σε αυτή τη στήλη: “Η εκπαίδευση - μόρφωση των τσιγγάνων μαζί με την εργασία είναι τα στοιχεία που θα οδηγήσουν στην εξάλειψη της παραβατικότητας και στη βελτίωση της θέσης τους μέσα στην κοινωνία. Αυτό τονίστηκε σε πρόσφατη διευρυμένη σύσκεψη της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ "Ελλάν Πασσέ - Ελέτε κοντά", στο ιστορικό Δημαρχείο Καλαμάτας, παρουσία του δημάρχου Π. Νίκα, της αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Ελ. Αλειφέρη και του αρχιμανδρίτη Φίλ. Χαμαργιά -εκπροσώπου της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

Μεταξύ των απόψεων που καταγράφηκαν: «Η εγκληματικότητα αυξήθηκε, γιατί δεν υπάρχει εργασία και υπάρχει ανέχεια. Μαζί με την εκπαίδευση κυρίαρχο ζήτημα είναι η εργασία». «Το πιο βασικό απ’ όλα είναι η συνύπαρξη, να μην δημιουργούμε γκέτο». «Η φυλάκιση δεν είναι ο ιδανικός τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικότητας. Εναλλακτικό μοντέλο είναι η κοινωνική εργασία».

Νωρίτερα τα στελέχη της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομ είχαν επισκεφθεί καταυλισμούς τσιγγάνων στη Μεσσήνη και την Μπιρμπίτα κι έκαναν λόγο για τρομακτικές, απελπιστικές καταστάσεις διαβίωσης. Το πρόβλημα των τσιγγάνων δεν είναι απλό κι εύκολο, αλλά πολύπλοκο και πολλών διαστάσεων.

Τα στελέχη της Συνομοσπονδίας των τσιγγάνων θα έπρεπε να επισκεφθούν και πιο οργανωμένες και πιο ανθρώπινες περιοχές με τσιγγάνους στο νομό μας. Να πάνε στον Αρι, όπου οι τσιγγάνοι ζουν σε σπίτια. Να επισκεφθούν την παλιά εθνική οδό από το Αριοχώρι προς το Πλατύ και να μπουν και στο δρόμο που οδηγεί προς το χωριό, αλλά και μέσα σε αυτό. Στην περιοχή αυτή οι τσιγγάνοι έχουν φτιάξει σπίτια, ενώ άλλοι ζουν σε παράγκες. Στο Πλατύ τα τσιγγανόπουλα πάνε σχολείο μαζί με τα παιδιά του χωριού, ενώ βγαίνουν και στην πλατεία. Αυτές είναι οι καταστάσεις που θα πρέπει να εξεταστούν από Πολιτεία και τσιγγάνους, χωρίς προκατάληψη. Να εξεταστούν τα θετικά και οι αδυναμίες, τα προβλήματα, η παραβατική συμπεριφορά και οι αιτίες που δεν επιτρέπουν την αρμονική συνύπαρξη ντόπιων και τσιγγάνων.

Υπάρχει η βάση για ειλικρινή συζήτηση που θα πρέπει να ανοίξει, χωρίς ρατσιστικές τάσεις και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, για να γίνει καλύτερη και η ζωή των τσιγγάνων και η συνύπαρξή τους με τον υπόλοιπο κόσμο”.

Η Συνομοσπονδία δεν ξανάρθε, η ειλικρινής συζήτηση δεν άνοιξε ποτέ και η κατάσταση έχει “χτυπήσει κόκκινο”.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 15 Φεβρουαρίου 2019 13:39

NEWSLETTER