Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 21:40

Καλά νέα για το περιβάλλον που πρέπει να γίνουν πράξη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

 

Καλά νέα είχαμε χθες για σημαντικά ζητήματα περιβάλλοντος στη Μεσσηνία. Ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας μας ενημέρωσε ότι η ΜΟΛΑΚ είναι έτοιμη για τη διαχείριση της παλιάς λυματολάσπης.

Επειδή όμως από την ετοιμότητα μέχρι την υλοποίηση του έργου και την έναρξη της διαχείρισης υπάρχει δρόμος, θα παρακολουθούμε από κοντά την πορεία του σοβαρού αυτού θέματος, μέχρι η ΜΟΛΑΚ να επανεκκινήσει.

Η εξέλιξη είναι θετική, γιατί η μονάδα που φτιάχτηκε με κόπο και χρήμα, για να λύσει με πρωτοποριακό τρόπο το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών στην πόλη της Καλαμάτας, επιτέλους είναι έτοιμη να επαναλειτουργήσει. Την αχρησία της την πλήρωσε ακριβά ο δήμος της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, καθώς αναγκάστηκε να συνεχίσει και να μονιμοποιήσει την προσωρινή προβληματική διαχείριση στη Μαραθόλακκα, με μεγαλύτερο οικονομικό και βαρύτερο περιβαλλοντικό κόστος.

Το θετικό είναι ότι ο δήμος και η ΔΕΥΑΚ προχώρησαν με δικούς τους πόρους την επισκευή και την τροποποίηση των εγκαταστάσεων, για να μπορεί να επεξεργαστεί την παλιά λυματολάσπη, που χρόνια τώρα βρομίζει μια αξιόλογη περιοχή.

Το δεύτερο καλό νέο είναι οι μελέτες που κατατέθηκαν για έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο Πύλου - Νέστορος και αφορούν μέχρι και τα τεύχη δημοπράτησης του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων και της μονάδας βιολογικού καθαρισμού της Κορώνης. Κι αυτή η ιστορία είναι παλιά και πονεμένη, και στοιχίζει καθώς φρενάρει την αναξυπτιακή προοπτική ενός από τους πιο ελκυστικούς και προικισμένους τόπους της Μεσσηνίας.

Κι εδώ, από την κατάθεση και έγκριση των μελετών μέχρι τη δημοπράτηση και την υλοποίηση των έργων, ο δρόμος είναι μακρύς. Φαίνεται μάλιστα πιο μακρύς και γεννά επιφυλάξεις καθώς και στο παρελθόν είχαν δοθεί υποσχέσεις για την ένταξη των έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα και για την εκτέλεσή τους, αλλά τις πήρε ο αέρας. Επειδή μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, εδώ είμαστε, μαζί με την τοπική κοινωνία που “καίγεται” για το έργο της Κορώνης, για να αποτραπεί η μικροπολιτική εκμετάλλευση και το έργο να μη μείνει στις μελέτες και τις υποσχέσεις.

Τα έργα προστασίας του περιβάλλοντος είναι έργα προτεραιότητας και συμβάλλουν καθοριστικά στην ανάπτυξη και την ανάδειξη των περιοχών στις οποίες υλοποιούνται. Στα έργα αυτά, το δημόσιο συμφέρον, η ανάπτυξη ενός τόπου και η ευημερία των πολιτών είναι πάνω από προσωπικές και μικρο-τοπικιστικές σκοπιμότητες. Οπου υπάρχουν και λειτουργούν δίκτυο αποχέτευσης και βιολογικός καθαρισμός, τόσο πιο ελκυστικές και ανταγωνιστικές είναι αυτές οι περιοχές.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2019 18:09