Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 20:45

Πόσο αντέχουν ορισμένοι την εκλογική αποτυχία;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)
Πόσο αντέχουν ορισμένοι την εκλογική αποτυχία;

Νέα δεδομένα σε όλα τα επίπεδα των εκλογών έχει φέρει η απλή αναλογική.

Επί της ουσίας οι συμμετέχοντες στις προσεχείς δημοτικές και περιφερειακές εκλογές κινούνται σε κάποιο βαθμό σε... αχαρτογράφητα νερά. Υπάρχουν όμως παράμετροι, οι οποίες βάσει του νέου νόμου δεν είναι δύσκολο να υπολογιστούν.

Μεταξύ άλλων σίγουρα ο αριθμός των δημοτικών συμβούλων, που θα εκλεγούν ανά συνδυασμό θα είναι αισθητά μικρότερος από όσα έχουμε συνηθίσει έως τώρα. Και αυτό πολύ απλά, διότι λόγω των... προοπτικών της απλής αναλογικής, ο αριθμός των υποψήφιων συνδυασμών σε πολλές περιπτώσεις θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.

Συνεπώς σε περιπτώσεις, όπως του Δήμου Καλαμάτας, όπου σήμερα η πλειοψηφία έχει 24 από τις συνολικά 41 έδρες, η επόμενη ημέρα θα έχει αισθητή διαφορά. Η παράταξη του νέου δημάρχου αναμένεται να εκλέξει αριθμό δημοτικών συμβούλων μικρότερο τουλάχιστον κατά 50%. Κάτι που σημαίνει ότι μόνο δεδομένη δεν μπορούν να θεωρήσουν την εκλογή τους ακόμα και παραδοσιακά δημοφιλείς -ή εκ των λεγόμενων έμπειρων- αυτοδιοικητικοί.

Πάνω σε όλη αυτή την ιστορία φυσικά θα παιχτεί και το σίριαλ της επόμενης ημέρας στους δήμους, καθώς οι διευρυμένες παραταξιακές συνεργασίες αποτελούν μονόδρομο για τη διοίκησή τους.

Αντίστοιχο “τσεκούρι” θα υπάρξει εκ των πραγμάτων και στις περιφερειακές εκλογές, όπου η κατανομή των εδρών ανά περιφερειακή ενότητα και συνδυασμό θα αφήσει απ' έξω ονόματα που (αυτο)πλασάρονται ως δημοφιλή και εμπορικά. Σε αυτό το σημείο όμως γεννιούνται ορισμένα ερωτήματα και συγκεκριμένα πόσο έχουν συνειδητοποιήσει κάποιοι εκ των συμμετεχόντων τη νέα πραγματικότητα και κατά πόσο κάποιοι εξ αυτών είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν το σοβαρό ενδεχόμενο μη εκλογής τους.

Απαντήσεις προσεχώς από την ίδια την πραγματικότητα, αλλά έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την αντίδραση ορισμένων φερόμενων ως φαβορί, όταν τελικά το όνομά τους θα είναι εκτός της λίστας των εκλεγέντων.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2019 17:18

NEWSLETTER