Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 20:59

Υπεύθυνες προτάσεις και όχι μικροπολιτική εκμετάλλευση

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(2 ψήφοι)

 

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη είναι αναμφίβολα το πιο σημαντικό έργο της Μεσσηνίας. Για την υλοποίησή του έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου, και όταν η αναφορά και η δέσμευσή του επιδοκιμάστηκαν από τους παριστάμενους, ο ίδιος σχολίασε πως στην αίθουσα υπάρχουν πολλοί Μεσσήνιοι.

Ομως, οι αρμόδιοι της κυβέρνησης καθυστέρησαν τις διαδικασίες και δεν εγκρίθηκε έγκαιρα η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Ετσι, η συζήτηση, η διαβούλευση και η γνωμοδότηση στα Δημοτικά και το Περιφερειακό Συμβούλιο έπεσε μέσα στην προεκλογική περίοδο. Και αυτό είναι πολύ κακό για το έργο.

Η εξαγγελία - υπόσχεση και το στοίχημα του γ.γ. Υποδομών Γ. Δέδε για δημοπράτηση του έργου το Μάρτιο, με ΣΔΙΤ, προκάλεσε διαφορετικές αντιδράσεις. Στο Δήμο Πύλου - Νέστορος που είδαν κινητικότητα μετά από καιρό για το σπουδαίο έργο, χαιρέτισαν την εξαγγελία, αφήνοντας στην άκρη τη μικροπολιτική σκοπιμότητα. Στο Δήμο Μεσσήνης η προεκλογική αντιπαράθεση “χτύπησε κόκκινο” και μάλιστα υπήρξε κινητοποίηση αντιφρονούντων, έτοιμων να κάνουν προεκλογικό παιχνίδι στην πλάτη του έργου.

Και ο “συνήθης ύποπτος”, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Γ. Λαμπρόπουλος που ασχολείται με τα έργα υποδομών, χτύπησε ξανά. Αυτή τη φορά, όμως, πέρα από τις δίκαιες μέχρι ενός σημείου επικρίσεις και τη συνήθη κομματική εκμετάλλευση, ασχολήθηκε και με την ουσία, τη διαδικασία της ΣΔΙΤ - και αυτό είναι θετικό.

Επειδή μας ενδιαφέρει το έργο και η υλοποίησή του και όχι οι εντυπώσεις, η πολιτική και προεκλογική εκμετάλλευση, θα πρέπει να πούμε κάποιες αλήθειες.

Ο δρόμος Καλαμάτα - Ριζόμυλος - Πύλος - Μεθώνη δεν είναι έργο που αφορά μόνο την Καλαμάτα και τη Μεσσήνη. Και το σίγουρο είναι πως με την υλοποίησή του θα περνάει έξω από τη Μεσσήνη, ακόμα και με την υφιστάμενη χάραξη. Σίγουρο είναι ότι θα φτιαχτεί νέα γέφυρα στον Πάμισο, όπως σίγουρη είναι και η παράκαμψη της Βελίκας. Γιατί το συγκεκριμένο έργο αφορά τη σύνδεση του αυτοκινητόδρομου του “Μορέα” και του διεθνούς αεροδρομίου Καλαμάτας “Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος” με την Πύλο, τη Μεθώνη, την Costa Navarino, την Τριφυλία, τη Φοινικούντα, την Κορώνη και το Πεταλίδι, το οποίο θα γίνει προάστιο της Μεσσήνης και της Καλαμάτας.

Και κάτι τελευταίο: Αν το έργο δεν γίνει με ΣΔΙΤ που προωθεί αυτή η κυβέρνηση, να πουν όλοι -και κυρίως τα κόμματα εξουσίας- πώς θα γίνει, με εφικτό ορίζοντα υλοποίησης.

Οχι κραυγές και αντίδραση, αλλά υπεύθυνες προτάσεις έχει ανάγκη ο τόπος.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου 2019 17:03