Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 15:03

Το κοντόφθαλμο κομματικό και προσωπικό συμφέρον βλάπτει

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τον Μανώλη Μάκαρη στο Δήμο Καλαμάτας, γιατί είναι κυβερνητικό κόμμα και ως τέτοιο δεν μπορεί να μην έχει υποψήφιο δήμαρχο στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα. Αυτή είναι η λογική που πρυτάνευσε κεντρικά στο κόμμα και έγινε αποδεκτή σε τοπικό επίπεδο, γιατί ταυτίστηκε με τα εκλογικά “συμφέροντα” τοπικών στελεχών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να επανέλθει σε μια λύση που είχε απορρίψει πριν από μήνες, λόγω της πολιτικής του δυναμικής, της φιλοδοξίας και της προοπτικής να διεκδικήσει και να κερδίσει το Δήμο Καλαμάτας, μετά την αποχώρηση Νίκα και την εφαρμογή της απλής αναλογικής.

Ηταν τότε, μήνες πριν, που ο Μαν. Μάκαρης έβλεπε το άδειασμα και είχε σπεύσει να ανακοινώσει πως θα είναι ξανά υποψήφιος δήμαρχος, χωρίς να έχει συνεννοηθεί με τους συνεργάτες του στο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Προκλήθηκε δυσαρέσκεια κι εκνευρισμός και από τότε διαταράχθηκαν για τα καλά, οι -προβληματικές μέχρι εκείνο το σημείο- σχέσεις του επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας με τους 6 συμβούλους.

Ακολούθησε η συνέλευση Mάκαρη (που είχε μείνει μόνος του) στο “Rex”, με αρκετό κόσμο, όπου πήρε τη δύναμη να κατέβει υποψήφιος με τη στήριξη των παρισταμένων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την άλλη, αναζήτησε συνεργασία με πιο δυναμικές υποψηφιότητες, στην προοπτική της νίκης, αλλά βρήκε πόρτες κλειστές. Κανείς δεν ήθελε επίσημη στήριξη από το κυβερνητικό κόμμα και πρόσωπα που έχουν ταυτιστεί με τον κομματικό του μηχανισμό.

Οι υποψήφιοι με δυναμική δεν απέκλεισαν ποτέ πρόσωπα με αναγνωρισιμότητα και κοινωνική αποδοχή, προερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η κομματική στήριξη και τα κομματικά στελέχη ήταν το πρόβλημα. Το κόμμα και τα στελέχη αντέδρασαν και η μόνη υποψηφιότητα για να είναι και πάλι δημοτικοί σύμβουλοι, είναι του Μαν. Μάκαρη.

Το ζήτημα που αφορά τον τόπο, το καλό του δήμου είναι ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που φέρεται να είχαν συμφωνήσει να συμμετάσχουν ως υποψήφιοι σε άλλους υποψηφίους δημάρχους, θα μείνουν σπίτι τους, πειθαρχώντας κομματικά. Και όταν πρόκειται για πρόσωπα που θα μπορούσαν να προσφέρουν στα δημοτικά πράγματα με τις προτάσεις τους και να συμβάλουν στη συνεννόηση που απαιτεί η απλή αναλογική στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζημιώνεται το δημοτικό συμφέρον. Χάνει ο δήμος που έχει ανάγκη από νέα πρόσωπα και καινούργιες ιδέες, στην κρίσιμη καμπή της απλής αναλογικής. Οταν το κοντόφθαλμο κομματικό και προσωπικό συμφέρον επικρατεί, δεν είναι καλό για τα δημόσια πράγματα.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 01 Μαρτίου 2019 15:10